Criza migranţilor: Un poliţist polonez, grav rănit la frontiera cu Belarus; Moscova susţine că e "inacceptabil" că Polonia a recurs la forţă

Criza migranţilor: Un poliţist polonez, grav rănit la frontiera cu Belarus; Moscova susţine că e "inacceptabil" că Polonia a recurs la forţă

Un poliţist polonez a fost grav rănit, suferind probabil o fractură de craniu, în ciocnirile de la frontiera cu Belarus în timpul cărora forţele de securitate au tras cu gaze lacrimogene asupra migranţilor care aruncau cu pietre, a anunţat marţi poliţia poloneză, în timp ce Moscova a calificat recurgerea la forţă de către Polonia împotriva migranţilor drept "inacceptabilă", relatează AFP.

"Din nefericire, în urma unui atac al unor persoane împinse de partea belarusă, un poliţist a fost grav rănit", a anunţat pe Twitter poliţia.

Moscova a denunţat marţi acţiunea "inacceptabilă" a Poloniei împotriva migranţilor.

"Comportamentul părţii poloneze este absolut inacceptabil", a estimat în faţa presei ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

Evocând "tirurile cu gaze lacrimogene şi ale tunurilor cu apă pe deasupra capetelor migranţilor în direcţia unui stat, Belarus", Lavrov a estimat că forţele poloneze "încalcă toate normele juridice".

Circa 2.000 de migranţi adunaţi la postul de trecere a frontierei belarus Bruzghi au fost vizaţi de acţiunile Poloniei, Varşovia acuzându-i că au "atacat" trupele la frontieră cu pietre şi că au încercat "să distrugă gardul pentru a intra în Polonia".

Uniunea Europeană, care a fost destabilizată în a doua jumătate a anilor 2010 de un aflux de migranţi fără precedent, acuză puterea din Belarus că a orchestrat criza actuală pentru a se răzbuna pe sancţiunile occidentale decise drept represalii la o represiune politică internă foarte dură.

Preşedintele Aleksandr Lukaşenko, care denunţă comportamentul european şi neagă orice responsabilitate în criză, a dat asigurări luni că face eforturi pentru repatrierea migranţilor, în majoritate veniţi din Irak.

Ambasada irakiană de la Moscova a anunţat la rândul său marţi că "în jur de 200" dintre cetăţenii săi vor fi repatriaţi în Belarus joi. Este vorba în principal de femei şi copii. Bagdadul a precizat că astfel de zboruri, la care se vor înscrie doar migranţii care doresc acest lucru, vor fi organizate din această săptămână.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...