CSM a respins cererea de demisie din magistratură a lui Mircea Negulescu

CSM a respins cererea de demisie din magistratură a lui Mircea Negulescu

Plenul CSM a respins, marți, cererea de demisie din magistratură a procurorului Mircea Negulescu, deoarece pe numele său se află în curs o acțiune disciplinară, potrivit Biroului de presă al Consiliului Superior al Magistraturii.

CSM a luat în discuție marți solicitarea de eliberare din funcție, prin demisie, a lui Mircea Negulescu, care fusese transferat de la DNA Ploiești la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina.

Inspecția Judiciară (IJ) a decis că procurorul Mircea Negulescu a comis o abatere disciplinară, în sensul că nu s-a abținut în cursul instrumentării unui dosar penal, deși se afla în relații apropiate și de durată cu unii dintre subiecții procesuali.

"La 15 martie 2017, Inspecția Judiciară a exercitat acțiunea disciplinară față de procurorul Mircea Negulescu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina, în prezent suspendat din funcție, pentru abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. i) teza I — 'nerespectarea îndatoririi de a se abține atunci când judecătorul sau procurorul știe că există una din cauzele prevăzute de lege pentru abținerea sa, precum și formularea de cereri repetate și nejustificate de abținere în aceeași cauză, care are ca efect tergiversarea judecății' — din Legea nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor, republicată și modificată. În motivarea acțiunii disciplinare s-a reținut că procurorul nu a respectat îndatorirea de a se abține în cursul instrumentării unui dosar penal, deși se afla în relații apropiate și de durată cu unii dintre subiecții procesuali implicați în cauză, aspect care se circumscrie cazului de incompatibilitate prevăzut de art. 64 alin (1) lit. f) din Codul de procedură penală", arată IJ, într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, acțiunea disciplinară a fost înaintată Secției pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la răspunderea magistratului.

Marți, în ședința plenului CSM, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a spus că, din punctul său de vedere, răspunderea juridică nu poate fi înlăturată prin demisie sau acte unilaterale.

Mircea Negulescu este unul dintre procurorii care instrumenta la DNA Ploiești dosarul Ponta — Ghiță — Blair.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Uite dovada măsluirii! / „Marele document” care a făcut vâlvă ieri a fost adăugat ulterior cu pixul în registrul…

3 Să nu uitați unde ați citit asta prima dată

4 Drulă le dă cu manta? / Se pregătește vânzarea Portului Constanța? / Dezvăluiri care dau de gândit

5 Judecați voi! „Reformista” Andreea Moldovan, dividende de sute de mii de lei încasate fără a avea firme