Descoperirea unei ascunzători de arme "teroriste" în Irlanda de Nord (poliție)

Descoperirea unei ascunzători de arme "teroriste" în Irlanda de Nord (poliție)

Poliția din Irlanda de Nord a anunțat marți descoperirea unei ascunzători de arme "teroriste" la aproximativ cincizeci de kilometri nord de Belfast, una dintre "cele mai importante" din ultimii ani în provincia britanică, informează AFP.

În imagine: ministrul britanic responsabil pentru provincia Irlanda de Nord, Theresa Villiers

Descoperită întâmplător sâmbătă seară în pădurea Capanagh, ascunzătoarea conținea mine, bombe artizanale și muniții, a precizat poliția, care studiază mai ales pista grupurilor disidente republicane.

"Aceasta este una dintre cele mai mari capturi de explozivi de către poliție în ultimii ani", a explicat într-un comunicat Kevin Geddes, un responsabil al poliției.

Această descoperire este o "veste foarte bună", a reacționat la rândul său ministrul britanic responsabil pentru provincia Irlanda de Nord, Theresa Villiers. "Teroriștii nu mai pot utiliza aceste dispozitive potențial mortale", a adăugat ea.

Guvernul britanic a ridicat săptămâna trecută la nivelul 3 pe o scară de 5 amenințarea teroristă legată de Irlanda de Nord.

Această măsură vizează și Anglia, Scoția și Țara Galilor. În Irlanda de Nord, nivelul de alertă este deja fixat de ani de zile la "grav".

Mai multe evenimente au făcut să reapară în ultimele luni vechile temeri în provincia britanică, la optsprezece ani după acordurile de pace din "Vinerea Mare", care au încheiat în 1998 trei decenii de confruntări confesionale ce au făcut peste 3.000 de morți.

Deși Armata Republicană Irlandeză (IRA) a anunțat în 2005 că depune definitiv armele, grupuri republicane disidente sunt încă suspectate că acționează.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale