DNA: Acorduri de recunoaștere a vinovăției în cazul unui director al Școlii 'Matei Basarab' Târgoviște și a unui profesor

DNA: Acorduri de recunoaștere a vinovăției în cazul unui director al Școlii 'Matei Basarab' Târgoviște și a unui profesor

Procurorii DNA Ploiești au dispus sesizarea instanței de judecată cu acordurile de recunoaștere a vinovăției în cazul Ioanei Popescu, director al Școlii ''Matei Basarab'' Târgoviște, și al Elisabetei Mihălăchioiu, profesor, pentru schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene, respectiv complicitate la această infracțiune.

DNA precizează, într-un comunicat transmis luni AGERPRES, că, în 8 februarie 2008, Școala Generală Matei Basarab din Târgoviște a solicitat participarea în perioada 2008 — 2010 la proiectul ''Food For Thought'' (Hrană pentru minte), aprobat și finanțat de Comisia Europeană, în cadrul Programului de Învățare pe tot Parcursul Vieții — Programul sectorial Comenius.

Sursa citată arată că, în acest sens, a fost încheiat un contract între Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale și Școala Generală Matei Basarab din Târgoviște (în calitate de beneficiar), valoarea contractului de finanțare fiind de 24.000 euro, pentru un număr planificat de minim 24 de mobilități (deplasări), la care să participe 24 de persoane — profesori.

Principalele persoane cu atribuții în cadrul proiectului au fost: Elisabeta-Luise Mihălăchioiu — coordonator de proiect și profesor de limba engleză în cadrul Școlii ''Matei Basarab'', Grațiela-Ioana Popescu, director al școlii, și o altă persoană.

"Din cercetările efectuate în cauză, s-a constatat că cele două inculpate au primit în cadrul proiectului următoarele sume de bani care constituie depășiri ale totalului ratelor maxime de subzistență. Astfel, inculpata Mihălăchioiu a primit 545 euro iar inculpata Popescu 191 euro, sumele fiind însușite de cele două persoane, cu titlu de diurnă, fără drept, întrucât încasaseră deja diurna aferentă mobilităților la care participaseră, în limita maximă admisă. Totodată, pe lângă sumele de bani menționate, cele două inculpate au ridicat din contul aferent proiectului, la 13 mai 2011, suma de 10.000 lei, sumă care nu a putut fi justificată ca fiind cheltuită în cadrul proiectului, fiind utilizată de sus-numitele în alte scopuri decât cele pentru care a fost acordată", susțin procurorii.

DNA menționează că inculpatele au achitat suma de peste 4.600 euro cu care Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale s-a constituit parte civilă în cauză.

În prezența apărătorilor aleși, cele două au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute, acceptă încadrarea juridică și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare, respectiv un an închisoare cu suspendarea executării pedepsei, pe durata unui termen de supraveghere de doi ani. De asemenea, inculpatele au fost de acord să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare.

Dosarele de urmărire penală, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției, au fost trimise la Tribunalul Dâmbovița.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...