DNA: Inspectorul școlar general al IȘJ Mureș, reținut

DNA: Inspectorul școlar general al IȘJ Mureș, reținut

Șeful Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Mureș, Ștefan Someșan, a fost reținut de procurorii DNA - Serviciul Teritorial Târgu Mureș, fiind acuzat de abuz în serviciu și uzurparea funcției.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, el va fi prezentat, vineri, Tribunalului Mureș, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În același dosar, directorul Liceului Teologic Romano-Catolic, Zsolt-Jozsef Tamasi, este urmărit penal sub control judiciar pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Dosarul are legătură cu înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic Târgu Mureș.

Procurorii spun că, la data de 29 iulie 2014, Consiliul Local (CL) al municipiului Târgu Mureș, printr-o hotărâre, a dispus alocarea sumei de 1.500.000 lei pentru întreținerea și renovarea imobilului în care funcționează Colegiul Național Unirea sub condiția propunerii de înființare a liceului cu profil teologic romano — catolic. Hotărârea în cauză a fost prezentată IȘJ Mureș, iar la acel moment, conform anchetatorilor, Someșan a arătat că Ministrul Educației Naționale a dat aprobare pentru înființarea unei unități de învățământ liceal.

În acest context, Consiliul de administrație al IȘJ a votat în unanimitate acordarea Avizului conform pentru înființarea Liceului Teoretic Romano — Catolic.

"În realitate, Ministerul Educației Naționale nu dăduse curs, sub nicio formă, solicitării de înființare a acelei unități de învățământ, dar cu toate acestea, la data de 12 septembrie 2014, inculpatul Someșan Ștefan, în calitate de inspector școlar general al Inspectoratul școlar Județean Mureș, cu încălcarea prevederilor legale, a emis o decizie prin care a dispus ca: începând cu anul școlar 2014-2015, să se înființeze o nouă unitate de învățământ, cu personalitate juridică, respectiv, Liceul Teologic Romano-Catolic; drepturile și obligațiile privind autorizarea de funcționare provizorie/acreditarea, personalul angajat, respectiv, didactic, didactic auxiliar și nedidactic, se transferă parțial unității de învățământ de stat cu personalitate juridică, respectiv la Liceul Teologic Romano-Catolic. În aceeași zi, inculpatul Someșan Ștefan a emis o altă decizie prin care începând cu data de 15 septembrie 2014, l-a numit în funcția de director al Liceului Teoretic Romano-Catolic pe inculpatul Tamasi Zsolt-Jozsef", arată DNA.

La 16 septembrie 2014, CL Târgu Mureș a emis o hotărâre din care rezulta că înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic va intra în vigoare sub condiția prezentării din partea IȘJ Mureș a actului de înființare a acestuia, însă, pentru că prevederile hotărârii nu puteau fi respectate, Ștefan Someșan a revenit asupra celor două decizii și, la data de 27 noiembrie 2014, a emis o alta prin care a amânat termenul prevăzut pentru înființarea Liceului Romano — Catolic, precum și numirea directorului acestui liceu, mai spun anchetatorii.

"Ulterior, la data de 26 ianuarie 2015, ISJ Tîrgu Mureș a transmis Primăriei avizul conform privind rețeaua școlară pentru unitățile de învățământ preuniversitar din Municipiul Târgu Mureș, pentru anul școlar 2015-2016, emis de inculpatul Someșan Ștefan în care, la poziția 3 din tabel, a fost cuprins Liceul Teologic Romano-Catolic. Consiliul de administrație al Inspectoratului Școlar Județean Mureș nu trebuia să acorde Avizul conform pentru Liceul Teologic Romano-Catolic, în condițiile în care nu s-au făcut precizări referitoare la modul de înființare a acestuia, la numărul de elevi, la profilul și la structura unității de învățământ nou înființată prin divizare", arată procurorii anticorupție.

Potrivit comunicatului DNA, la sfârșitul lui august 2015, Someșan, deși, potrivit normelor legale, nu deține prerogative care să vizeze înființarea unor unități de învățământ preuniversitar și nici prerogative pe linia autorizării provizorii de funcționare ori acreditării unor astfel de unități de învățământ a dispus, înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic, transferarea unor clase de la Colegiul Național "Unirea' la acest nou liceu și transferarea autorizării de funcționare provizorie/acreditarea acordate de MENCS către unitatea școlară nou înființată.

"Astfel, inculpații Someșan Ștefan și Tamasi Zsolt — Jozsef, în calitățile menționate mai sus, pentru anii școlari 2015 — 2016 și respectiv 2016 — 2017, cu încălcarea dispozițiilor legale, au permis și permit în continuare cu bună știință funcționarea Liceului Teologic Romano-Catolic Târgu Mureș, cunoscând că această unitate de învățământ nu a fost autorizată. Astfel, inculpații, au vătămat interesele legitime ale unităților școlare și ale celor 328 elevi, care, în tot anul școlar 2015 — 2016, au funcționat în cele 12 clase, fără a exista vreo autorizare provizorie de funcționare sau acreditare, așa încât, cursurile școlare pe care le-au urmat nu erau recunoscute", spun procurorii.

Conform documentului citat, Instituția Prefectului județului Mureș a atacat în instanță, în Contencios administrativ, hotărârea CL din 16 septembrie 2014, ce prevedea înființarea acestei noi unități, iar la data de 13 martie 2015, Tribunalul Mureș a dispus anularea hotărârii, această măsură fiind menținută și de Curtea de Apel Târgu Mureș la data de 3 februarie 2016.

Pe perioada controlului judiciar, Zsolt — Jozsef Tamasi are interdicția de a-și exercita profesia în exercitarea căreia a săvârșit fapta, dar și interdicția de a intra în incinta Liceului Teologic Romano-Catolic, spun procurorii.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane, arată DNA.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Nu arată rău nici ea! / Reacția englezoaicei părăsite pentru o ucraineancă refugiată

2 Imagini care dau fiori soldaților ruși

3 De citit! / Replica unui grup de economiști ucraineni la afirmațiile lui Noam Chomsky despre războiul dintre Rusia și Ucraina

4 VIDEO Priviți, rușii aveau doar 10 bucăți, acum au mai rămas 9....

5 Interesante amănunte...