Document. Jandarmeria are un nou șef!

Document. Jandarmeria are un nou șef!

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a numit miercuri, cu o zi înaintea expirării interimatului lui Sebastian Cucoș, un nou șef la Jandarmerie: Ionuț Sindile.

Sindile are gradul de colonel și este prim-adjunct al inspectorului general şi Şef al Statului Major al Jandarmeriei Române, potrivit site-ului oficial al Jandarmeriei.

Mandatul lui Cucoș în fruntea Jandarmeriei expiră miercuri, 15 august, el fiind numit până acum de două ori ca șef interimar, scrie  G4Media.ro .

Președintele Klaus Iohannis a refuzat marți să supună spre avizare Consiliului Suprem de Apărare a Țării propunerea de numire definitivă a lui Sebastian Cucoș în funcția de șef al Jandarmeriei Române până după pronunțarea organelor judiciare abilitate în legătură cu reprimarea violentă a protestului de vineri din Piața Victoriei.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Administrația Prezidențială, Ministerul de Interne i-a trimis șefului statului propunerea de avizare de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării a numirii colonelului Cucoș Gheorghe-Sebastian în funcția de inspector general al Jandarmeriei Române.

”Având în vedere evenimentele din data de 10 august a.c., din timpul protestului din Piața Victoriei, în care a fost implicată Jandarmeria Română, se impune ca luarea unei decizii de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării privind numirea colonelului Cucoș Gheorghe-Sebastian în funcția de inspector general să se realizeze după pronunțarea organelor judiciare abilitate, cu privire la legalitatea acțiunilor Jandarmeriei Române. În acest context, problematica în cauză poate fi supusă analizei și deciziei CSAT în cadrul unei viitoare ședințe, luând în considerare și concluziile anchetelor organelor judiciare competente”, se precizează în comunicat.

Sebastian Cucoş a afirmat marţi, într-o declarație de presă, că oamenii în uniformă şi-au făcut datoria la protestul din 10 august şi merită respect. El a fugit din fața ziariștilor, fără scuze față de victime.

“În ceea ce îi priveşte pe colegii mei, vă asigur că şi-au făcut datoria, vă asigur că oamenii în uniformă îşi merită respectul nostru şi al dumneavoastră. Dacă există cineva care se face vinovat de ceva, indiferent dacă e un om în uniformă sau e civil, va fi investigat, avem instituţii, avem o Justiţie care îşi face treaba şi sper să şi-o facă cu prisosinţă”, a susţinut Cucoş, în cadrul unei declaraţii de presă, la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

El a menţionat că în acest moment aşteaptă încheierea parcursului procedural privind numirea sa în funcţia de comandant al Jandarmeriei Române.

“Mă aflu în următoarea situaţie – am absolvit un examen legal. După absolvirea acestui examen pentru poziţia de comandant al Jandarmeriei Române, e necesar avizul CSAT. E o procedură. Sunt mulţi actori care trebuie să îşi dea avizul pe un asemenea act. Durează. Nu fac decât să aştept ca acest parcurs procedural să se încheie. Dragi români, suntem în anul Centenar, suntem în anul Unirii. Haideţi să ne aşezăm la calm, la moderaţie, la înţelegere”, a spus Sebastian Cucoş.

El a precizat că are 22 de ani de carieră militară într-o instituţie în care a evoluat “treaptă cu treaptă” şi nu a făcut decât să îşi iubească ţara, iar în toate misiunile a fost alături de oamenii săi, de care s-a declarat mândru.

“Am văzut polarizări diferite în spectrul media şi nu doar vizavi de ultimele evenimente. Prea ne-am învrăjbit români contra români, prea ne urâm unii pe alţii. Haideţi să ne aşezăm un pic. Cei care au greşit vor plăti, indiferent de unde sunt. Sunt instituţii care trebuie să facă lucrul acesta, să le lăsăm să îşi facă treaba şi noi să ne facem treaba. Jandarmii ăştia care au umplut tot netul acum sunt aceiaşi pe care i-aţi văzut la inundaţii, care i-au scos pe oameni din zăpadă şi care ani la rândul nu şi-au dorit decât să avem un cadru normal de desfăşurare a activităţilor, nimic mai mult”, a declarat inspectorul general al Jandarmeriei Române.



Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria