Dosar 10 august/Secţia pentru judecători a CSM condamnă 'derapajele' de limbaj după decizia Tribunalului

Dosar 10 august/Secţia pentru judecători a CSM condamnă 'derapajele' de limbaj după decizia Tribunalului

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii condamnă "derapajele" de limbaj din spaţiul public în urma deciziei Tribunalului Bucureşti prin care a respins solicitarea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în dosarul "10 august", apreciind că acestea reprezintă "un veritabil atac la adresa independenţei judecătorului".

"Faţă de comunicatul alianţei USR-PLUS şi declaraţiile publice ale mai multor oameni politici cu referire la soluţia pronunţată de Tribunalul Bucureşti în cauza cunoscută sub numele "dosarul 10 august", Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii condamnă, cu fermitate, derapajele de limbaj în transmiterea mesajului public", se precizează într-un comunicat al Secţiei transmis AGERPRES.

Astfel, spune sursa citată, prin folosirea unor termeni şi a unor construcţii lingvistice de genul "decizia de astăzi a Tribunalului Bucureşti este una foarte tristă pentru democraţia românească", "un nou dosar închis fără să fi fost instrumentate toate probele", "nu putem să ne prefacem că nu s-a întâmplat nimic", "o mare ruşine pentru justiţia din România", "imaginea unei ţări abandonate, unde justiţia nu funcţionează, unde justiţia umblă cu capul spart" a fost depăşită orice limită admisibilă a libertăţii de exprimare, afirmaţiile menţionate în cuprinsul acestor poziţii având potenţial de a insufla ideea că o soluţie care nu răspunde aşteptărilor unui partid politic atacă democraţia.

De asemenea, afirmă Secţia, se constată existenţa unor excese de discurs în legătură cu un alt proces penal, nefinalizat.

Secţia pentru judecători reiterează că statul democratic se fondează pe ordinea constituţională care exclude ingerinţa politică şi afectarea directă sau indirectă a independenţei judecătorilor chemaţi să aplice legea.

În acest context, Secţia constată că astfel de discursuri publice reprezintă un veritabil atac la adresa independenţei judecătorului şi, implicit, a puterii judecătoreşti în ansamblul său.

Potrivit judecătorilor din CSM, fără a nega dreptul de a fi formulate critici legate de soluţiile pronunţate de instanţele judecătoreşti, Secţia atrage atenţia asupra modului în care se realizează acest lucru, chiar înainte ca o hotărâre judecătorească să fie motivată, din perspectiva termenilor folosiţi şi a caracterului de ingerinţă politică manifestată în această situaţie.

Secţia pentru judecători face, din nou, apel la decenţă şi moderaţie în exprimarea discursului public şi reaminteşte factorului politic că trebuie să dea dovadă de bună credinţă în dezbaterea publică, aliniindu-se standardelor europene în această materie.

O judecătoare de la Tribunalul Bucureşti a respins marţi solicitarea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în dosarul "10 august".

Reprezentanţii Alianţei USR-PLUS au postat, marţi, pe pagina de Facebook, un mesaj în care cataloghează decizia Tribunalului drept "una foarte tristă".

"Decizia de astăzi (marţi - n.r) a Tribunalului Bucureşti de a respinge definitiv redeschiderea Dosarului 10 august este una foarte tristă. Tristă pentru democraţia românească, tristă pentru zecile de mii de oameni care au protestat paşnic pe 10 august 2018 şi care au fost loviţi, fugăriţi şi gazaţi de forţele de ordine", se precizează în postare.

Aceştia adaugă că, la fel ca în cazurile Mineriadei şi Revoluţiei, trebuie să se facă lumină şi în cazul 10 august.

"Înţelegem şi respectăm faptul că decizia aparţine în exclusivitate magistraţilor şi sistemului de Justiţie, dar nu putem să ne prefacem că nu s-a întâmplat nimic, să ignorăm suferinţa victimelor, excesul de putere şi alte numeroase întrebări legate de toate acele lucruri întâmplate în Piaţa Victoriei pe 10 august 2018. La fel ca în cazurile Mineriadei şi Revoluţiei, trebuie să se facă lumină şi în cazul 10 august", afirmă reprezentanţii Alianţei.

Mai mulţi oameni politici, printre care premierul Florin Cîţu, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, sau copreşedintele USR PLUS, Dacian Cioloş, au făcut declaraţii cu privire la decizia tribunalului.

Astfel, premierul Florin Cîţu s-a declarat dezamăgit de clasarea dosarului "10 august" şi a arătat că a avut discuţii cu ministrul Justiţiei, Stelian Ion, cu privire la posibile căi de atac.

De asemenea, Dacian Cioloş a afirmat că decizia judecătorilor în acest caz nu este "finalitatea" aşteptată de cetăţeni şi crede că "o comisie parlamentară poate aduce lumina necesară în acest caz, dincolo de responsabilităţile penale".

Ministrul Vlad Voiculescu a scris într-un mesaj pe Facebook: "Îmi vine să mă iau cu mâinile de cap". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale