Dosarul ucrainean: Un responsabil american ''preocupat'' de convorbirea Trump-Zelenski depune marţi mărturie în Congres

Dosarul ucrainean: Un responsabil american ''preocupat'' de convorbirea Trump-Zelenski depune marţi mărturie în Congres

Un responsabil pentru securitate naţională al Casei Albe va afirma marţi, în faţa Congresului, că a fost "preocupat" ascultând convorbirea telefonică între Donald Trump şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit unei copii a declaraţiei sale obţinută de mai multe media americane, relatează AFP.

"Am fost preocupat de apelul telefonic", scrie Alexander Vindman în declaraţia preliminară pe care urmează să o susţină marţi în faţa Congresului şi din care au fost publicate extrase de către New York Times. "Nu credeam că este potrivit să ceri ca un guvern să ancheteze asupra unui cetăţean american (...) asta ar putea aduce atingere securităţii naţionale a SUA", afirmă el.

După apelul telefonic, Vindman precizează în declaraţie că şi-a "împărtăşit preocupările avocatului principal al Consiliului pentru securitate naţională" al Casei Albe.

Dintre persoanele audiate de Congres în cadrul procedurii de destituire a lui Donald Trump Alexander Vindman este primul care a asistat direct la convorbirea telefonică între preşedintele american şi Volodimir Zelenski.

Opoziţia încearcă să stabilească dacă preşedintele republican a abuzat de puterea sa în scopuri personale cu prilejul acestui apel telefonic, când i-a cerut omologului său ucrainean să ancheteze asupra rivalului său democrat Joe Biden.

Alexander Vindman este şi un veteran al războiului din Irak, un titlu care aduce mult respect în SUA şi în special în administraţia Trump, ceea ce ar urma să facă mai dificile atacurile la adresa sa.

Casa Albă denunţă o "vânătoare de vrăjitoare" şi refuză să coopereze cu investigaţiile din cadrul procedurii de destituire. Administraţia americană a sfătuit membri ai guvernului - consilieri, diplomaţi, miniştri - să nu răspundă la citaţiile parlamentarilor, invocând necesitatea de a proteja activitatea preşedintelui şi în special "confidenţialitatea" discuţiilor cu persoanele din anturajul său.

Camera Reprezentanţilor va vota în această săptămână pentru prima dată în şedinţă plenară asupra unei rezoluţii care oficializează ancheta în vederea destituirii lui Donald Trump şi care autorizează audieri publice.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale