După scandalul cozilor din diaspora, Autoritatea Electorală Permanentă transmite că ”alegerile s-au desfășurat cu succes și fără incidente majore”

După scandalul cozilor din diaspora, Autoritatea Electorală Permanentă transmite că ”alegerile s-au desfășurat cu succes și fără incidente majore”

Autoritatea Electorală Permanentă transmite că grupul de lucru care a analizat modul în care a decurs scrutinul de duminică a ajuns la concluzia că alegerile europene și referendumul pentru justiție ”s-au desfășurat cu succes și fără incidente majore”, deși au existat tentative de dezinformare și răspândire a știrilor false. AEP nu menționează absolut nimic despre faptul că mii de români din diaspora au fost împiedicați să voteze, însă propune introducerea votului electronic, scrie Hotnews .

La sediul Autorității Electorale Permanente a avut loc, miercuri, sub conducerea președintelui Autorității, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, ultima întâlnire cu reprezentanții instituţiilor naţionale cu atribuţii în organizarea şi desfăşurarea alegerilor, asigurarea securităţii cibernetice și protecţia datelor cu caracter personal, în vederea punerii în aplicare a prevederilor Recomandării Comisiei Europene C (2018) 5.949 din 12 septembrie 2018 privind reţelele de cooperare în domeniul alegerilor, transparenţa online şi prevenția incidentelor de securitate cibernetică și combaterea campaniilor de dezinformare în contextul alegerilor pentru Parlamentul European din anul 2019.

Potrivit unui comunicat de presă al AEP, la discuții au participat reprezentanți ai următoarelor instituții: Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR), Ministerul Afacerilor Externe (MAE), Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), Centrul Național Cyberint (CNC) și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

În cadrul întâlnirii, discuțiile s-au axat pe concluziile modului în care s-au desfășurat cele două procese electorale. Președintele AEP a informat cu privire la numărul solicitărilor telefonice și electronice din ziua alegerilor și la modul eficient în care au fost comunicate informațiile solicitate.

”Totodată, a făcut referire la funcționarea în parametri normali a Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal în ziua votării. Directorul general al Direcției generale sistemul informațional electoral național a subliniat că nu s-au înregistrat evenimente semnificative care să afecteze infrastructura informațională și a reiterat faptul că repartizarea mandatelor va fi efectuată după colectarea datelor finale de pe o stație-computer securizată și certificată de CERT-RO”.

”Reprezentanții MAE au informat cu privire la apariția unor tentative de dezinformare și de răspândire a știrilor false care au fost combătute imediat, prin urmare nu au generat efecte nocive la scară largă. Ceilalți participanți la întâlnire au precizat că instituțiile pe care le reprezintă nu au întâmpinat dificultăți care să fi împiedicat exercitarea în condiții normale a atribuțiilor ce le revin. Din concluziile grupului de lucru a reieșit faptul că cele două scrutine s-au desfășurat cu succes și fără incidente majore, iar colaborarea interinstituțională a fost eficientă”, se arată în comunicat.

De asemenea, se mai precizează că, la final, ”președintele AEP a propus inițierea, în cel mai scurt timp posibil, a unui grup de lucru interinstituțional care să păstreze aceeași structură și care să vizeze identificarea soluțiilor de eficientizare a proceselor electorale, în vederea introducerii votului electronic și/sau prin corespondență până la alegerile prezidențiale din acest an și a eliminării din secțiile de votare a listelor electorale tipărite”.

Președintele Klaus Iohannis a cerut joi demisiile imediate ale miniștrilor de externe și interne, Teodor Meleșcanu și Carmen Dan, pentru modul dezastruos în care au gestionat procesul electoral, mii de români din diaspora neputându-și exercita dreptul al vot.

Cei doi au refuzat să își asume răspunderea și au transmis că nu intenționează să își depună mandatul. Mai mult, Meleșcanu a dat vina pe șeful statului pentru problemele de la vot, susținând că referendumul convocat de el în aceeași zi cu alegerile europene a generat problemele din secțiile de votare. ”Nici prin gând nu-mi trece, pentru că nu este nimic să-mi reproșez, dimpotrivă, am făcut pentru prima oară un efort enorm pentru ca românii din diaspora să poată vota cu toții. Dar referendumul ne-a înjumătățit capacitatea de funcționare”, a răspuns Meleșcanu, întrebat ce i-ar răspunde președintelui care i-a cerut demisia.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Jurnalistul Pro TV, reținut pentru 24 de ore / Marius Buga este acuzat de o faptă oribilă

2 Foarte interesante amănunte...

3 Greu de digerat / S-a aflat cum l-au prins polițiștii pe jurnalistul Pro TV Marius Buga

4 Ce coace Ungaria? / Președintele Iohannis, atacat într-un ziar de casă al lui Viktor Orban

5 Ăsta pare unealta Moscovei / Zsolt Németh revine cu o nouă ațâțare după convocarea la MAE a ambasadorului Ungariei