Egipt: S-au închis secţiile de vot pentru prima etapă a alegerilor legislative

Egipt: S-au închis secţiile de vot pentru prima etapă a alegerilor legislative

Secţiile de vot s-au închis duminică seara în 14 guvernorate din Egipt, încheind prima etapă a alegerilor legislative în care victoria taberei favorabile preşedintelui Abdel Fattah al-Sissi, aflat la putere de şase ani, este anticipată de toată lumea, informează luni AFP.

Prima fază a scrutinului, care se derulează doar în 14 guvernorate egiptene, printre care Gizeh (din care face parte capitala Cairo), Alexandria, Assuan şi ale mai multor mari oraşe, s-a încheiat la orele locale 21:00 (19:00 GMT).

Circa 63 de milioane de alegători, dintr-o populaţie de 101 milioane, sunt chemaţi să reînnoiască Parlamentului Egiptului şi să aleagă 568 din totalul celor 596 de deputaţi. Ceilalţi 28 vor fi numiţi de al-Sissi, care îşi sporeşte puterea asupra vieţii politice egiptene printr-o anihilare aproape totală a opoziţiei, notează AFP.

Este vorba despre al doilea scrutin de acest tip de la venirea în fruntea statului a generalului Abdel Fattah al-Sissi, devenit preşedinte în 2014.

Votul va avea loc în două faze, compuse din două tururi fiecare. A doua fază, ce va viza celelalte 13 guvernorate restante, este prevăzută să aibă loc în noiembrie şi decembrie.

Rezultatele definitive vor fi prezentate pe 14 decembrie şi noii deputaţi îşi vor prelua funcţiile în ianuarie 2021, la sfârşitul mandatului actualului Parlament.

Ales în 2015, actuala cameră inferioară este dominată cu o majoritate zdrobitoare de o coaliţie proguvernamentală condusă de partidul "Mostakbal Watan" (Viitorul unei naţiuni).

În timpul preşedinţiei lui al-Sissi, Egiptul a redus la tăcere atât opoziţia islamistă, cât şi cea liberală: Fraţii Musulmani - multă vreme principala facţiune a opoziţiei şi care din 2013 este ţinta unei represiuni implacabile -, militanţi de stânga, jurnalişti şi bloggeri, comentează France Presse. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...