Erdogan: Declarațiile oficialilor germani despre Turcia amintesc de ''nazism''

Erdogan: Declarațiile oficialilor germani despre Turcia amintesc de ''nazism''

Declarațiile oficialilor germani despre Turcia amintesc de ''nazism'', a declarat miercuri președintele turc Recep Tayyip Erdogan, pe fondul tensiunilor crescânde între Ankara și Berlin, relatează AFP.

''Ăsta este nazism. Este fascism. Voi faceți asta'', a spus Erdogan într-un discurs la Ankara, ca reacție la declarațiile cancelarului german Angela Merkel și ale rivalului ei Martin Schulz privind Turcia, în cadrul unei dezbateri televizate duminică înainte de alegerile legislative din 24 septembrie din Germania.

În timpul dezbaterii, Angela Merkel a declarat că este în favoarea încheierii negocierilor de aderare la UE cu Ankara, subliniind că nu crede că Turcia va deveni vreodată membră a Uniunii Europene.

Negocierile de aderare a Turciei la UE au început în 2005, însă de luni de zile se află într-un punct mort din cauza evoluției politice din această țară, Ankara fiind acuzată de derivă autoritară de detractorii președintelui Recep Tayyip Erdogan.

Principalul rival al lui Merkel în alegerile parlamentare federale din 24 septembrie, social-democratul Martin Schulz, a promis de asemenea că va acționa pentru a opri negocierile de aderare a Turciei la UE dacă va deveni cancelar.

''La culcare, la trezire, ei spun 'Erdogan'. Oh, ce ai făcut Erdogan? Aceste alegeri au loc în Turcia sau în Germania?'', a declarat ironic șeful statului turc.

''Eu îi spun dnei Merkel: dacă nu puteți tolera relațiile actuale dintre Turcia și UE, atunci fiți curajoasă și spuneți'', a afirmat el.

Președintele Erdogan a provocat furia Germaniei în primăvara anului trecut atunci când a acuzat Berlinul că folosește ''practici naziste'', după anularea unor mitinguri pe teritoriul german la care urmau să participe miniștri turci în legătură cu referendumul privind consolidarea puterilor președintelui turc.

''Vă deranjează că facem comparații cu nazismul. Însă ceea ce presupune nazismul, voi ați făcut. Nu spun că sunteți naziști sau fasciști. Eu explic situația'', a mai spus miercuri Erdogan.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale