Escaladarea războiului din Ucraina accelerează declinul demografic al Rusiei

Escaladarea războiului din Ucraina accelerează declinul demografic al Rusiei

Invazia Ucrainei și escaladarea războiului prin mobilizarea rezerviștilor dă peste cap obiectivul lui Putin de a stopa declinul demografic al Rusiei, a cărei rată de natalitate e în cădere liberă, potrivit unei analize Bloomberg.

Rusia se află în declin demografic FOTO SHUTTERSTOCK

Perturbările economice generate de război se combină cu o criză a populării avându-și rădăcinile în anii ’90, o perioadă de dificultăți economice extreme ce a urmat destrămării URSS.

Guvernul de la Kremlin își propusese să inverseze declinul demografic până în 2022 înainte ca rata natalității să fie din nou pozitivă. Un raport intern întocmit înainte de decretarea mobilizării rezerviștilor, în septembrie, a concluzionat că obiectivele nu puteau fi atinse din cauza impactului pandemiei și al emigrărilor.

Potrivit previziunilor demografului Igor Efremov de la Institutul Gaidar din Moscova, dacă Rusia continuă războiul din Ucraina, natalitatea va scădea la sub 1,2 milioane de nașteri anul viitor, un minim istoric.

Principala lovitură dată ratei natalității va fi indirectă, deoarece majoritatea familiilor își vor vedea orizontul de planificare complet distrus. Iar impactul va fi cu atât mai puternic cu cât mobilizarea durează mai mult”, a spus Efremov.

Rusia a ajuns la un moment de cumpănă demografică, economia sa fiind lipsită de angajați tineri și riscând acum să stagneze sau chiar mai rău mult timp după încheierea războiului. Bloomberg Economics estimează în prezent rata de creștere potențială a Rusiei la 0,5%, cu două puncte procentuale mai puțin decât înainte de război, iar factorii demografici reprezintă aproximativ un sfert din această retrogradare.

Evoluția demografică nefavorabilă din zonele din Ucraina pe care Putin intenționează să le anexeze nu va face decât să se adauge la provocările cu care se confruntă Rusia din cauza poverii demografice în creștere, au declarat economiștii de la Renaissance Capital într-un raport recent.

În timp ce traumele demografice se manifestă de obicei pe parcursul a zeci de ani, consecințele invaziei fac crește probabilitatea celor mai proaste scenarii, prevăzute mult mai devreme decât era estimat.

„Populația Rusiei era în scădere, iar războiul o va reduce și mai mult. Care sunt motivele? Emigrația, scăderea fertilității și victimele din cauza războiului. Acest lucru va eroda atât creșterea potențială, cât și politica fiscală, deoarece guvernul încearcă să inverseze scăderea forței de muncă cu politici pro-nataliste", apreciază Alexander Isakov, economist rus.

Mobilizarea bulversează familiile în probabil cel mai dificil moment din istoria demografică a Rusiei, numărul femeilor aflate la vârsta fertilă scăzând cu aproximativ o treime în ultimul deceniu, scrie Bloomberg. Totodată aceste scăderi coincid cu una dintre cele mai ridicate rate de mortalitate din lume, precum și cu o piață a muncii epuizată și îmbătrânită, alături de fluxurile de imigranți și de îndoieli privind capacitatea Rusiei de a atrage lucrători din străinătate.

Pentru Putin, care tocmai a împlinit 70 de ani, demografia rusă este de mult timp o problemă existențială și nu mai departe de anul trecut anunța că „salvarea populației Rusiei este prioritatea noastră națională principală". El a supravegheat eforturile de a câștiga timp cu politici costisitoare care au contribuit la o creștere abruptă a longevității și care au variat de la plăți forfetare pentru proaspetele mame până la scutiri de ipoteci pentru familii.

Dar, în timp ce Rusia se apropia de invazia Ucrainei în februarie, venea după cel mai mortal an de după cel de-al Doilea Război Mondial - agravat de pandemie - cu o populație în scădere din 2018. Aceasta a ajuns la 145,1 milioane la 1 august, o scădere de 475.500 de la începutul anului și în scădere față de 148,3 milioane în 1991, când Uniunea Sovietică s-a prăbușit.

Continuarea campaniei militare și a mobilizării până la sfârșitul primăverii viitoare ar fi „catastrofală”, potrivit lui Efremov, ducând probabil nașterile la doar 1 milion în cele 12 luni până la jumătatea anului 2024. Rata de fertilitate ar putea ajunge la 1,2 copii pe femeie, a spus el, un nivel pe care Rusia l-a mai văzut o singură dată, între 1999 și 2000.

Or, pentru a menține populația stabilă fără migrație este necesară o rată de fertilitate de 2,1.

„Este posibil ca, în condiții de incertitudine, multe cupluri vor amâna să aibă copii pentru o perioadă de timp până când situația se va stabiliza. În 2023, este probabil să asistăm la o nouă scădere a ratei natalității”, a declarat Elena Churilova, cercetător în cadrul Laboratorului Internațional pentru Populație și Sănătate al Școlii Superioare de Economie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”