Europa este îngrijorată de consecinţele economice ale unor sancţiuni prea dure impuse Rusiei

Europa este îngrijorată de consecinţele economice ale unor sancţiuni prea dure impuse Rusiei

Unele mari state europene sunt îngrijorate de posibilele consecinţe economice ale unor noi sancţiuni impuse Rusiei, în situaţia în care aceasta din urmă va invada Ucraina, au declarat pentru Bloomberg o serie de surse din apropierea acestui dosar.

Aliaţii occidentali sunt uniţi în dorinţa lor de a evita un război pe măsură ce vor intra săptămâna aceasta înr-o serie de discuţii la nivel înalt cu Rusia, avertizând Moscova că riscă sancţiuni dureroase pentru orice agresiune. Printre acţiunile discutate se numără controlul exporturilor, reducerea accesului Rusiei la tehnologie şi chiar eliminarea sa din sistemul global al plăţilor financiare.

Cu toate acestea, sursele citate de Bloomberg susţin că deşi marile puteri din Europa Occidentală care sunt membre ale Uniunii Europene sunt angajate, în principiu, faţă de ideea unui răspuns semnificativ la o agresiune a Rusiei, unele şi-au exprimat şi îngrijorările cu privire la posibilele consecinţe asupra economiilor lor. Acest grup de ţări evaluează încă consecinţele economice şi legale ale posibilelor sancţiuni, adaugă sursele.

De asemenea, statele europene sunt îngrijorate de posibilele represalii ale Rusiei, precum întreruperea livrărilor cruciale de gaze naturale către un continent care se confruntă deja cu preţuri record la energie. În plus, orice răspuns la nivelul UE va trebui să fie convenit în unanimitate de toate cele 27 de state membre ale blocului comunitar, un grup care în general are opinii diferite cu privire la Rusia.

Aceste diferenţe de opinie scot în evidenţă dificultăţile cu care se confruntă SUA şi aliaţii săi în încercarea de a-l presa pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin să inverseze acumularea masivă de trupe de la graniţa cu Ucraina.

Un fost oficial care are legături cu actuala administraţie de la Washington a spus că un subiect de îngrijorare este cât de mult va fi de acord Germania, care tocmai a finalizat gazoductul Nord Stream 2, va fi de acord cu sancţiunile impuse Rusiei. Recenta plecare a Angelei Merkel din postul de cancelar al Germaniei a creat un vid în ceea ce priveşte liderul european care ar putea direcţiona UE pre un acord şi de asemenea să discute direct cu Putin.

Negocierile dintre diplomaţi americani şi ruşi încep luni la Geneva după săptămâni la rând de confruntare pe tema desfăşurării de trupe ruse în apropierea graniţei cu Ucraina, cu trimişi speciali cu experienţă de ambele părţi încercând să evite o criză.

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, şi secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, au abordat într-o convorbire telefonică tensiunile din Ucraina şi au subliniat că orice agresiune suplimentară la adresa acestei ţări "va avea consecinţe uriaşe". Borrell şi Blinken au căzut de acord că "orice discuţie despre securitate va avea loc în coordonare şi cu participarea UE". În fine, cele două înalte oficialităţi "au căzut de acord să menţină un contact strâns în aceste domenii prioritare".

Desfăşurarea a mii de militari ruşi a alimentat temerile privind o intervenţie militară directă a Rusiei în ţara vecină Ucraina, după ce Moscova a anexat unilateral peninsula ucraineană Crimeea în 2014 şi a sprijinit mişcările separatiste proruse din regiunea ucraineană Donbas. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”