Fifor: Suntem în grafic cu achiziția primului sistem Patriot; până la sfârșitul anului avem contractul semnat

Fifor: Suntem în grafic cu achiziția primului sistem Patriot; până la sfârșitul anului avem contractul semnat

Autoritățile române sunt în grafic în privința achiziționării primului sistem Patriot, contractul urmând să fie semnat până la sfârșitul anului, a anunțat vineri ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor.

 

"Suntem în grafic cu achiziția primului sistem Patriot. Practic, până la sfârșitul anului vom avea și contractul semnat și vom face și plata pentru primul sistem. Sistemul va fi livrat în prima jumătate a anului 2018. (...) Discutăm de o achiziție Guvern la Guvern, o achiziție care se face cu plata în avans și cu livrarea în perioada imediat următoare", a declarat Fifor, după ce a participat la Bucharest Forum.

Ministrul Apărării a amintit că achizițiile de acest gen se fac cu aprobarea Parlamentului.

"Am fost notificați de curând de faptul că până la sfârșitul lunii octombrie vom primi scrisoarea de acceptare (...) din Statele Unite. Lucrul acesta ne permite să mergem în momentul imediat următor cu proiectul de lege privind achiziția primului sistem Patriot în Parlamentul României, ceea ce vom și face, pentru că discutăm de unul dintre cele opt programe aprobate de Parlament și de CSAT. (...) Toate achizițiile de genul acesta se fac cu aprobarea Parlamentului, prin proiect de lege", a spus Fifor.

El a vorbit și despre alte achiziții în curs de concretizare. "Suntem în curs de a cumpăra primele transportoare blindate 8x8. Chiar astăzi, la ora 11,00, avem o întâlnire la Guvern cu primul ministru și cu reprezentanții companiei General Dynamics. Sperăm ca foarte curând, poate chiar săptămâna viitoare, să semnăm memorandumul de înțelegere cu General Dynamics și, totodată, contractul între Ministerul Apărării și această companie, astfel încât să putem face plata", a arătat Fifor.

Întrebat care este suma care trebuie plătită pentru aceste transportoare, ministrul a răspuns: "Depinde câte astfel de transportoare vom achiziționa, pentru că a fost o discuție inițial de 10 transportoare. Din păcate, e un pic întârziat programul, dar avem promisiuni din partea companiei că, de îndată ce toate documentele acestea vor fi încheiate, vom putea să trecem și la achiziție. Noi sperăm să rămânem în program și să achiziționăm 10 bucăți".

Potrivit ministrului Apărării, aceste 10 transportoare sunt primele dintr-un set de 30, care se vor produce în Elveția.

"Urmând ca, începând cu cel de-al 31-lea transportor, producția să înceapă la Uzina Mecanică București. Discutăm de transfer de tehnologie și de cooperare industrială între General Dynamics și Uzina Mecanică București", a precizat Mihai Fifor.

AGERPRES/(A — autor: Mădălina Cerban, editor: Andreea Rotaru)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro