Fiul unui apropiat al lui Vladimir Putin, numit director general al primei reţele sociale ruse

Fiul unui apropiat al lui Vladimir Putin, numit director general al primei reţele sociale ruse

Grupul tehnologic rus VK, proprietarul primei reţele de socializare din Rusia, ''VKontakte'', a anunţat luni că director general al grupului a fost numit Vladimir Kirienko, fiul unui colaborator apropiat al preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, informează AFP.

Acest anunţ intervine la mai puţin de două săptămâni după ce gigantul rus din sectorul gazelor, Gazprom, a achiziţionat grupul printr-o filială, o tranzacţie ce demonstrează controlul tot mai mare al autorităţilor ruse asupra reţelelor sociale şi internetului.

Tatăl noului director general al VK este Serghei Kirienko, şeful-adjunct al administraţiei prezidenţiale, un post-cheie la Kremlin. El a fost premier în timpul preşedinţiei lui Boris Elţin până când criza financiară istorică din 1998 a provocat prăbuşirea guvernului său.

"Consiliul de administraţie al VK este fericit să-l primească pe Vladimir Kirienko în echipă", a anunţat grupul într-un comunicat, subliniind "vasta expertiză" a noului său director de 38 de ani, care a ocupat înainte de aceasta postul de prim-vicepreşedinte al Rostelecom, gigantul de stat în domeniul telecomunicaţiilor.

Grupul VK deţine reţelele de socializare VKontakte, supranumită "Facebook-ul rus", şi Odnoklassniki, mesageria Mail.ru, precum şi jocuri video, servicii de transport, de plată şi de livrare.

Creatorul VKontakte, Pavel Durov, a părăsit Rusia în 2014, după ce a fost constrâns să cedeze grupul său unui apropiat al lui Vladimir Putin. De atunci, Durov evită ţara sa de origine şi a fondat populara mesagerie criptată Telegram.

În ultimele luni, autorităţile ruse au sporit controlul asupra conţinuturilor din internetul rus, în special de pe reţelele sociale, în numele luptei împotriva extremismului şi terorismului.

Pentru numeroşi observatori, ONG-uri şi opozanţi, puterea rusă caută să-i cenzureze pe criticii săi, printre care organizaţia opozantului aflat în detenţie Aleksei Navalnîi, interzisă pentru extremism.

Amenzile împotriva Twitter, Google sau Apple s-au înmulţit, Moscova acuzându-le că nu suprimă conţinuturi considerate ilegale în Rusia.

În timpul alegerilor legislative din septembrie, Apple şi Google au fost nevoite să retragă din magazinul lor din Rusia aplicaţia echipei lui Navalnîi.

De asemenea, autorităţile ruse dezvoltă un sistem controversat de "internet suveran", care ar permite izolarea segmentului rus pe internet, separându-l de marile servere mondiale.

Kremlinul neagă că doreşte să creeze un internet aflat sub controlul său, cum este cazul Chinei, însă tocmai aceasta cred detractorii săi că intenţionează puterea rusă. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /