Fost ministru al lui Putin, șofer de camion în SUA: „Este Raiul aici! E o treabă cinstită, dar mulți mă batjocoresc“

Fost ministru al lui Putin, șofer de camion în SUA: „Este Raiul aici! E o treabă cinstită, dar mulți mă batjocoresc“

După ce ani de zile a navigat pe coridoarele puterii ruse provinciale, Denis Șaronov lucrează acum ca șofer de camion, căutându-și drumul pe vastele autostrăzi ale SUA. Fost ministru al Agriculturii, acesta a fugit din Rusia când a fost mobilizat pentru război.

Un fost ministru rus a fugit în SUA FOTO Instagram

El a fugit din țara sa după ce Putin a decis să pornească războiul din Ucraina. În prezent, este șofer de camion în SUA: ”Sunt mândru de ceea ce fac”, spune fostul înalt demnitar rus.

Fostul ministru și-a condus camionul mare alb spre nord până a ajuns în Michigan. Marile Lacuri au oferit o ușurare binevenită după căldura arzătoare din Texas.

Este Raiul aici, în Michigan. În Texas era prea cald”, a declarat Șaronov, fost ministru al agriculturii din Republica Komi din nordul Rusiei, într-un interviu, relatează The Guardian .

Exodul propriului popor

Războiul lui Vladimir Putin din Ucraina a declanșat un exod istoric al propriului popor. De la începutul invaziei, se crede că sute de mii de ruși au părăsit țara, mânați de opoziția lor față de război și de teama de a fi trimiși în primele linii. Mulți s-au chinuit să-și găsească locuri de muncă în exil și să pună la cale noi vieți de pe laptopurile lor.

Dar puține schimbări în carieră sunt la fel de neobișnuite ca cele făcute de Sharonov, care a fugit din Rusia în septembrie 2022, după ce a primit decizia de mobilizare.

Mulți oameni nu înțeleg alegerea mea și mă batjocoresc. Se spune că am trecut de la un ministru regional la un șofer de camion. Dar eu nu văd deloc așa. Sunt mândru de ceea ce fac”, a spus Șaronov.

Oamenii intră în politică pentru a fura bani

Instagramul lui Sharonov , cândva plin de imagini cu el în costum și cravată, întâlnind oficiali și fermieri locali în Komi, seamănă acum cu unul al unui blogger de călătorie.

În 2020, a devenit ministrul agriculturii din Komi, o regiune fără ieșire la mare din nordul Rusiei, aproape de dimensiunea Californiei. Nu avea experiență anterioară în guvern, dar a spus că i s-a oferit postul după mai bine de un deceniu în industria agriculturii.

„Eram curios să văd cum funcționează guvernul”, a spus el, dar a devenit rapid dezamăgit de ceea ce el a descris drept „corupție și birocrație rampantă”, care i-au afectat ministerul.

În Rusia, principalul motiv pentru care oamenii intră în politică este să fure bani. Corupția mi-a sfâșiat țara. Fie participi la el, fie ești aruncat afară”, a spus Șaronov.

"Nu mi-a mai rămas nimic de făcut"

El a susținut că în cele din urmă a căzut în dizgrația șefului regional, Vladimir Uyba, după ce Șaronov a refuzat să intre în scheme funciare corupte și a fost demis în ianuarie 2022.

La o lună după retragerea lui, trupele ruse au invadat Ucraina, o decizie care l-a lăsat să se simtă „profund deranjat”.

Mi-am dat seama că, rămânând în țară, voi participa la acest război ilegal într-un fel sau altul”, a spus el.

Ultimul lucru care l-a convins că trebuie să plece afost când a primit un ordin de a se alătura războiului în timpul campaniei de mobilizare a Rusiei din toamna anului trecut.

„Când ofițerii militari înrolați au venit să transmită o citație la adresa mea, nu mi-a mai rămas nimic de făcut decât să părăsesc țara”, a spus el.

A decis să-și încerce norocul

Sharonov, care la 48 de ani era prea în vârstă pentru a fi mobilizat conform legii ruse, a legat citația de „conflictul său prelungit” cu Uyba, despre care a susținut că a încercat să scape de el trimițându-l în Ucraina.

Nedorind să lupte în războiul lui Putin , el a ales să fugă din țară. După ce a studiat în Vermont în timpul unui schimb de experiență în 1995, a decis să-și încerce norocul în SUA.

După o călătorie lungă cu opriri în Kârgâzstan și Dubai, Șaronov a aterizat în cele din urmă în Mexic, unde a trecut granița cu SUA pe jos și a cerut azil.

SUA au înregistrat o creștere masivă a emigrației ruse de la începutul războiului, peste 8.600 de ruși căutând refugiu în ultimele șase luni – de 35 de ori mai mult decât cei 249 care au făcut acest lucru în aceeași perioadă înainte de război.

În așteptarea rezultatului cererii sale de azil, Sharonov a început să caute modalități de a câștiga bani. „A lucra ca șofer de camion mi s-a părut cel mai simplu mod de a-ți câștiga existența”, a spus el.

Mulți sunt împotriva războiului

Indicând rubla slabă, care a atins cel mai mic nivel din ultimele 16 luni în această săptămână , el a spus că banii pe care i-a câștigat conducând un camion nu sunt foarte departe de salariul unui ministru regional din Rusia, deși a adăugat rapid că majoritatea oficialilor au găsit alte metode a face bani.

Dar nu este vorba de fapt de salariu. Este vorba despre a te simți liber. Este o treabă cinstită”, a spus Șaronov.

În șase luni ca șofer de camion, a spus el, a vizitat 45 de state din SUA, descriind în detaliu frumusețea coastei de vest a Californiei. „Uneori se simte ca o mare aventură, descoperind țara pe drum.”

El speră să-și folosească experiența pentru a găsi un loc de muncă în sectorul agricol.

Sharonov este unul dintre puținii foști oficiali ruși care s-au pronunțat împotriva războiului. La scurt timp după invazia în toată regula, Anatoly Chubais, un reformator veteran, și-a dat demisia în liniște. Chubais rămâne cel mai înalt oficial care a părăsit Kremlinul de la începutul războiului.

Mulți oficiali sunt împotriva războiului, dar sunt cuprinsi de frică”, a spus Șaronov. „Se trezesc în fiecare dimineață și se conving că nu au altă opțiune.”

Niciun astfel de gând nu îl deranjează pe Șaronov, pe care îl așteaptă din nou drumul deschis. Următoarea sa oprire – Alabama.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”