Fostă analistă de la Pentagon, despre războiul din Ucraina: Rușii nu sunt în avantaj, dar occidentalii au nevoie de o nouă strategie

Fostă analistă de la Pentagon, despre războiul din Ucraina: Rușii nu sunt în avantaj, dar occidentalii au nevoie de o nouă strategie

Forțele armate ale Ucrainei luptă împotriva unor „condiții oribile” create de ruși, dar ar putea obține succese pe câmpul de luptă în cazul continuării sprijinului occidental, afirmă expertul militar Dara Massicot într-un interviu acordat pentru Meduza, publicație interzisă în Rusia.

Operatori ucraineni de drone pe câmpul de luptă FOTO EPA-EFE

În opinia Darei Massicot, fostă analistă de top la Pentagon și expertă în Rusia la Carnegie Endowment for International Peace, comandantul șef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, are dreptate că trupele sale sunt prinse acum într-un război pozițional static ce aduce aminte de desfășurarea ostilităților în Primul Război Mondial (1914-1918).

Ea enumeră mai mulți factori care au dus la această situație, menționând în primul rând liniile multistratificate de apărare construite de ruși, avantajul numeric al armatei lui Putin și adaptarea armatei invadatoare la noile condiții de luptă printr-o mai bună utilizare a sistemelor de război electronic, aviației și a dronelor, atât de recunoaștere, cât și de atac.

„Forțele armate ucrainene se confruntă acolo cu condiții oribile de luptă pe care puțini și le pot imagina”, afirmă Dara Massicot.

Necesitatea unei noi strategii militare

Experta în Rusia și Eurasia de la Carnegie Endowment for International Peace avertizează că armata rusă dispune încă de un bazin important de recrutare și de capacități de a se aproviziona cu muniție de artilerie, obuze și rachete. Cu toate acestea, nu se poate considera în avantaj în acest moment. Un semnal în acest sens este că Moscova își concentrează eforturile pe obiectivul „ca războiul să continue în condițiile sale”, care constau în adâncirea Ucrainei într-un război de uzură.

„Întrebarea corectă este cum să ieși de pe această traiectorie”, nu să pui la îndoială sprijinul pentru Ucraina, semnalează Massicot.

Una dintre dificultățile constatate de partea ucrainenilor este cea a depășirii minelor, care, alături de focul de artilerie, le împiedică avansul. Problema minelor „este veche, dar necesită o abordare nouă”, subliniază ea. De asemenea, Ucraina are nevoie de mai multe arme. „Armele occidentale funcționează bine în mâinile forțelor armate ucrainene, dar (pentru a schimba cursul războiului, n. red.) sunt necesare în cantități mai mari”, adaugă fosta analistă de top de la Pentagon. Totuși, insistă ea, „nici F-16-urile, nici ATACMS-urile nu pot curăța câmpurile minate sau doborî dronele care direcționează focul de artilerie asupra unităților Forțelor Armate ucrainene”.

„Dezamăgirea” trebuie canalizată într-o direcție productivă

Întrebată dacă Occidentul ar putea presa Ucraina să negocieze pe fondul unei „dezamăgiri” legate de contraofensivă, Dara Massicot dă de înțeles că perspectiva ajungerii contraofensivei în impas trebuia luată în calcul, întrucât, la urma urmei, armata rusă este capabilă să învețe și să se îmbunătățească și este de felul ei rezistentă în pofida numeroaselor „eșecuri economice și militare”. În plus, s-a pregătit încă din toamna anului trecut pentru un război de lungă durată. „Dacă există o dezamăgire, aș recomanda să o canalizăm rapid într-o direcție productivă: regândirea modului în care Occidentul poate sprijini strategia militară a forțelor armate ale Ucrainei și cum să formeze viitoarele forțe armate ale Ucrainei, deoarece acum există timp și oportunități pentru acest acest lucru”, spune experta.

Massicot pune accent pe regândirea constantă a strategiei, deoarece o altă de situație de readaptare a Rusiei nu este exclusă pe viitor, inclusiv la avioanele F-16. „În general, ambele armate se adaptează reciproc tacticilor și armelor noi mai repede decât la începutul războiului”, apreciază ea.

„Rusia ar dori să angajeze Ucraina și Occidentul într-un război îndelungat în tranșee în care armata rusă trage foc de artilerie și lovește cu rachete cu rază lungă de acțiune crezând că are un avantaj și ar putea putea câștiga astfel în cele din urmă”, precizează Dara Massicot.

Prin urmare, Ucraina trebuie să primească sprijin pentru a căpăta superioritate aeriană și pentru a-și proteja cerul. Massicot remarcă totodată o vulnerabilitate constantă a Rusiei, și anume numărul relativ mic de lansatoare de rachete folosite pentru a efectua lovituri de precizie. Plecând de la această constatare, ea propune o concentrare pe distrugerea lansatoarelor pentru a „reduce potențialul de lovitură al Rusiei”. „În prezent, Ucraina nu poate ajunge la multe dintre aceste active, cu excepția Flotei de la Marea Neagră. Este eficient să distrugi muniția din depozite înainte ca aceasta să fie trimisă pe front. Ucraina face deja asta”, insistă experta în Rusia și Eurasia.

Ucraina și Israel, două crize care nu se suprapun ca abordare

Dara Massicot recunoaște că războiul din Ucraina „stresează” industriile de apărare din Occident, care în 2022 „nu erau pregătite pentru astfel de solicitări”. Însă afirmă că „situația se schimbă”, cu rate de producție mai mari în acest an și prognozate în creștere pentru anul viitor. În ceea ce privește continuarea sprijinului, fosta analistă de la Pentagon rămâne prudentă și estimează că „va depinde de voința și rezistența politică” a țărilor occidentale.

Chestionată în legătură cu temerile președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că războiul dintre Israel și mișcarea islamistă palestiniană Hamas ar putea distrage atenția de la invazia rusă din țara sa, Dara Massicot afirmă că, într-adevăr, Washingtonul se confruntă acum cu două crize care necesită atenția și sprijinul său, dar precizează că sunt abordate cu personal și experți diferiți, iar ambele crize sunt gestionabile. „Nu se suprapun practic din punct de vedere militar, cu excepția anumitor tipuri de muniție de artilerie”, explică ea.

Dara Massicot semnalează totodată că până la adoptarea finală a bugetului SUA Casa Albă mizează pe susținerea Ucrainei cu pachete de asistență mai mici prin intermediul Presidential Drawdown Authority, care nu necesită aprobarea Congresului.

Anticipând posibilile operațiuni din iarna care se apropie, Dara Massicot constată că armata rusă duce în prezent operațiuni ofensive limitate în mai multe zone, cea mai importantă fiind Avdiivka, o suburbie a orașului Donețk. „Probabil că vor avea succes în regiunile Donețk și Lugansk în timpul iernii. Acest lucru arată, pe de o parte, disponibilitatea Rusiei de a cheltui resurse mari de dragul unor mici câștiguri teritoriale și, pe de altă parte, imposibilitatea ambelor armate de a-și concentra forțele fără a fi detectate de inamic”, punctează ea.

„În plus, în ultimele două luni, armata rusă nu a lansat rachete cu rază lungă de acțiune împotriva Ucrainei la ritmul obișnuit. Acest lucru ne dă motive să credem că le stochează pentru a efectua atacuri mari în perioada iernii - aceste lovituri vor pune presiune asupra apărării aeriene a Ucrainei”, avertizează ea.

De cealată parte, „forțele armate ale Ucrainei continuă să exercite presiuni asupra forțelor ruse în sud, lângă Zaporojie și le rețin în prezent lângă Avdiivka”, observă Massicot. „În cazul în care contraofensiva încetinește și mai mult, Ucraina și Rusia ar putea să lanseze lovituri cu rază mai lungă de acțiune împotriva instalațiilor critice, a logisticii și a posturilor de comandă. În general, ambele armate pot trece la astfel de atacuri în perioada iernii, indiferent dacă progresează pe teren”, crede ea.

Potențialul NATO, mult mai mare decât al Rusiei

Dara Massicot sugerează că bloggerii militari ruși pro-război sărbătoresc prea devreme crezând că „impasul” contraofensivei este un semnal al victoriei finale a Rusiei.

„Este riscant pentru ei să spună prea multe lucruri pesimiste, deoarece sunt monitorizați de Kremlin, iar legislația rusă prevede sancțiuni pentru declarații denigratoare la adresa forțelor armate. În acest moment, sunt încrezători că armata rusă are un avantaj sub forma capacității liniilor sale defensive de a menține poziții. Ei cred că sprijinul occidental pentru Ucraina scade și că Rusia va putea achiziționa sau produce mai multe arme pe termen lung”, spune ea.

„Cred că este prematur să spunem că avantajul în război trece de partea Rusiei. Există câteva probleme legate de voința politică în Occident și tendințele de producție. E nevoie de o soluție, dar nu e ceva ce nu poate fi rezolvat”, dă asigurări experta.

Dara Massicot mai afirmă că NATO nu și-a implicat întregul potențial economico-militar în războiul din Ucraina, iar serviciile secrete rusești sunt conștiente de acest lucru. „Ar fi o greșeală să creadă că pot învinge potențialul militar sau economico-militar al NATO”, subliniază ea.

În ceea ce privește continuarea și sfârșitul războiului din Ucraina, Massicot punctează că sunt multe necunoscute în joc. „Rezultatul luptei va depinde de mai mulți factori: nivelul și tipul sprijinului occidental, ce decizii sunt luate în Ucraina și Rusia cu privire la mobilizarea de forțe și capacități suplimentare și când sunt luate aceste decizii. Se spune că Rusia își intensifică producția de rachete, sisteme de artilerie și drone și, deși aceste afirmații trebuie examinate pe deplin, este clar că Guvernul rus se pregătește pentru un război cât se poate de lung fără o destabilizare internă”, conchide Dara Massicot.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?