Franța după alegeri: Etapele tranziției de la președinția lui Francois Hollande la cea a lui Emmanuel Macron

Franța după alegeri: Etapele tranziției de la președinția lui Francois Hollande la cea a lui Emmanuel Macron

Emmanuel Macron, ales duminică președinte al Franței, ar urma să își preia mandatul de la actualul șef al statului, Francois Hollande, cel mai târziu pe 14 mai, dar data nu a fost încă stabilită, transmite AFP.

Luni, Macron și Hollande vor apărea împreună la Arcul de Triumf la ceremonia anuală de la mormântul soldatului necunoscut, pentru a aniversa victoria aliaților în Europa din 1945, în al doilea război mondial, precizează Reuters.

Consiliul Constituțional va anunța marți rezultatul oficial al alegerilor prezidențiale, câștigate de Macron cu aproximativ 65% în fața candidatei de dreapta Marine Le Pen, potrivit sondajelor la ieșirea de la urne și rezultatelor parțiale.

De marți până cel mai târziu sâmbătă, guvernul socialist condus de premierul Bernard Cazeneuve urmează să demisioneze, iar apoi va gestiona afacerile curente până când noul președinte va depune jurământul, probabil sâmbătă sau duminică. Ceremonia de transfer al puterii, la palatul Elysee, sediul administrației prezidențiale, va avea loc cel mai târziu lunea viitoare.

Noul șef al statului va desemna apoi un nou prim-ministru, iar acesta va trebui să-și formeze guvernul. În 2012, întregul guvern a fost numit în două zile, reamintește Reuters. Richard Ferrand, secretar general al mișcării politice "En Marche!" a lui Emmanuel Macron, a declarat duminică seara că numele viitorului premier nu va fi cunoscut decât peste o săptămână.

Pe 11 și 18 iunie, în Franța urmează alegeri pentru Camera Deputaților, în două tururi. Macron a făcut deja apel la electorat să îi acorde puterea politică și în noul legislativ: "Sarcina noastră este enormă. Ea ne va cere să construim, de mâine încolo, o majoritate reală, o majoritate puternică", le-a declarat el susținătorilor săi adunați duminică seara pe esplanada muzeului Luvru din Paris.

Viitorul șef al statului a anunțat deja că prima sa călătorie în străinătate va fi o vizită făcută trupelor franceze, la o dată încă neprecizată. În 2012, Hollande s-a deplasat la Berlin chiar în ziua în care a depus jurământul de președinte.

Deocamdată, la 39 de ani, politicianul de centru și pro-european Emmanuel Macron este cel mai tânăr președinte ales al celei de-a cincea Republici Franceze, fondată de Charles de Gaulle în 1958. Mandatul său este de cinci ani.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...