Franţa: Popularitate stabilă pentru Macron, debut dificil pentru Borne (sondaj)

Franţa: Popularitate stabilă pentru Macron, debut dificil pentru Borne (sondaj)

Popularitatea preşedintelui francez, Emmanuel Macron, este stabilă în luna mai, cu 41% de opinii favorabile, faţă de 45% pentru noul premier, Elisabeth Borne, care se bucură de mai puţin credit decât predecesorii săi pentru debutul ei în fruntea guvernului, potrivit unui sondaj Ifop pentru Journal du Dimanche. notează AFP.

La o lună după realegerea sa, niciun efect "booster" pentru şeful statului, a cărui acţiune este considerată nesatisfăcătoare de 58% dintre cei chestionaţi (1% nehotărâţi). Acest nivel se încadrează în media ultimilor doi ani, cu un vârf de 43% de opinii favorabile în martie 2020, la începutul crizei COVID-19.

Emmanuel Macron este uşor devansat de Elisabeth Borne, 45% dintre cei chestionaţi spunând că sunt mulţumiţi de acţiunea ei, iar 43% nemulţumiţi, 12% nehotărâţi.

Noua şefă a guvernului este mai apreciată de femei (47%) decât de bărbaţi (43%) şi obţine cele mai bune scoruri în rândul pensionarilor (56%) şi al celor peste 65 de ani (60%). Dar începe cu o bază mult mai redusă decât majoritatea predecesorilor săi conform acestui barometru lunar.

Jean Castex a făcut primii paşi la Matignon în iulie 2020 cu 55% din aprecieri pozitive, la fel ca Edouard Philippe în mai 2017. Manuel Valls (58%), Jean-Marc Ayrault (65%) şi François Fillon (62%) au beneficiat toţi de o susţinere mai largă. Trebuie să ne întoarcem la Dominique de Villepin, numit prim-ministru al lui Jacques Chirac în iunie 2005, pentru a găsi un capital de pornire similar (44%).

Sondaj a fost realizat online şi telefonic în perioada 17-25 mai pe un eşantion de 1.946 de persoane în vârstă de cel puţin 18 ani, conform metodei cotelor. Marja de eroare este de la 1 până 2,3 puncte, mai scrie AFP. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Nunta odraslei interlopului Nuțu Cămătaru, „udată” cu grămezi de bani de Cosmin Olăroiu și Codin Maticiuc

2 Dmitri Medvedev ar fi încercat să se sinucidă? Presa din Ucraina susține că s-ar fi găsit și mai multe bilețele de adio

3 Au scos de la naftalină vechile rachete sovietice! / Semne evidente că Rusia gâfâie pe frontul din Ucraina

4 ULTIMA ORĂ Panică la Gazprom! / Americanii au întrecut Rusia în exportul de gaz către Europa, pentru prima oară în istorie

5 Profa sexy, promovată de PSD inspector școlar în Arad. Vine de la un liceu unde un singur elev a luat Bacul