FT: Kievul se teme să nu piardă sprijinul Occidentului în cazul unei contraofensive nereușite

FT: Kievul se teme să nu piardă sprijinul Occidentului în cazul unei contraofensive nereușite

Potrivit publicației, în acest caz, aliații Ucrainei ar putea începe să o împingă mai intens spre discuțiile de pace cu Rusia.

Foto: Arhiva Adevărul

Conducerea ucraineană se teme să nu piardă sprijinul aliaților occidentali dacă Forțele Armate ucrainene nu obțin un succes tangibil în cursul unei eventuale contraofensive, arată ziarul britanic Financial Times într-un articol publicat vineri.

"Acesta este un moment decisiv pentru noi. Nivelul sprijinului occidental depinde de succesul nostru", a declarat Andriy Sibiga, adjunctul șefului biroului prezidențial al Ucrainei. "Cu cât realizăm mai multe pe câmpul de luptă, cu atât vom primi mai mult de la parteneri."

Publicația notează că în spatele ușilor închise, oficiali ucraineni de rang înalt folosesc o retorică, pe care ei înșiși o numesc „extrem de realistă și pragmatică”. După cum spune articolul, ei admit că este puțin probabil ca Ucraina să reușească să recâștige toate teritoriile pierdute, cel puțin nu anul acesta. Există temeri că o contraofensivă eșuată ar putea pune sub semnul întrebării asistența militară occidentală pentru Kiev. În acest caz, aliații Ucrainei ar putea, de asemenea, să înceapă să facă eforturi mai puternice pentru a determina țara vecină să accepte negocieri de pace cu Rusia.

Un purtător de cuvânt al administrației președintelui american Joe Biden a declarat publicației că, totuși, Casa Albă nu este înclinată să creadă că această contraofensivă va determina soarta conflictului. Cu toate acestea, în culise, oficialii americani repetă că Kievul va trebui să obțină succesul pe câmpul de luptă pentru ca, Congresul să fie pregătit să aprobe noi pachete de ajutor militar.

Interlocutorii europeni ai FT spun că asistența pe care o primește Ucraina din partea UE este independentă de situația din prima linie, dar au recunoscut că acest lucru ar putea fi important pentru Statele Unite, mai ales într-un an electoral în care atenția Washingtonului este greu de păstrat pe o problemă.

Timpul nu este de partea Ucrainei”, a declarat un înalt diplomat european pentru FT. „Când joacă mult timp, Rusia are avantaj”, a adăugat el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”