Gambia: Intervenția armată vest-africană se întrerupe pentru ultima șansă de mediere

Gambia: Intervenția armată vest-africană se întrerupe pentru ultima șansă de mediere

Intervenția armată a Senegalului și Nigeriei în Gambia, pentru aducerea la putere a președintelui ales Adama Barrow, a fost întreruptă pentru a da o ultimă șansă unei medieri pașnice, a anunțat joi noaptea Marcel de Souza, șeful comisiei Comunității Economice a Statelor Vest-Africane (ECOWAS), citat de Reuters.

Coaliția vest-africană a trimis 7000 de militari pentru a-l îndepărta de la putere pe președintele gambian în exercițiu, Yahya Jammeh, care refuză să recunoască și să pună în aplicare rezultatul alegerilor din decembrie anul trecut.

Oficialul ECOWAS a precizat că Jammeh trebuie să accepte tranziția până vineri la prânz, iar în caz contrar, ofensiva militară va fi reluată. El a adăugat că liderul gambian ar putea beneficia de o amnistie, dar în niciun caz nu i se va permite să rămână în Gambia; Jammeh ar putea să plece inițial în Guineea, după care i s-ar permite să își aleagă destinația pentru exil.

Barrow, care a depus jurământul ca președinte joi, la ambasada Gambiei de la Dakar, nu va reveni la Banjul — capitala țării sale — înainte de încheierea operațiunilor militare, a mai spus de Souza.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în unanimitate, joi, o rezoluție prin care îi cere lui Yahya Jammeh să accepte transferul pașnic al puterii. Departamentul de Stat al SUA a anunțat că sprijină intervenția militară vest-africană.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia