Germania cere Washingtonului mai multă claritate după anunţul demisiei lui Jim Mattis

Germania cere Washingtonului mai multă claritate după anunţul demisiei lui Jim Mattis

Ministrul apărării german Ursula Von der Leyen a subliniat vineri nevoia de mai multă claritate din partea Washingtonului, după ce secretarul apărării american Jim Mattis a anunţat joi că va demisiona, transmite dpa.

''Întrucât Statele Unite au un rol şi responsabilitate proeminente pentru arhitectura securităţii globale, este important pentru toţi să existe rapid mai multă claritate în ceea ce priveşte succesorul său şi viitorul drum'', a spus Ursula Von der Leyen.

''Jim Mattis a fost întotdeauna un element stabilizator de încredere în NATO şi în relaţiile transatlantice'', a adăugat ministrul german, care i-a cerut Washingtonului să-şi clarifice viitoarea sa politică de securitate.

''Secretarul Mattis a avut o contribuţie esenţială la menţinerea NATO puternică şi pregătită să trateze provocările pentru securitate semnificative pe care le întâmpinăm'', a declarat la rândul său purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu.

Ea a adăugat că secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, ''aşteaptă să lucreze îndeaproape cu succesorul'' lui Jim Mattis.

Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a anunţat joi că va demisiona la finalul lunii februarie, recunoscând o serie de divergenţe cu Donald Trump, potrivit unei scrisori adresate preşedintelui american, făcută publică de Pentagon.

"Pentru că aveţi dreptul să aveţi un secretar al apărării ale cărui vederi sunt apropiate de ale dumneavoastră, consider că este un lucru bun să mă retrag", a scris fostul general al US Marine Corps în scrisoarea datată joi, la o zi după anunţul retragerii militare americane din Siria, căreia i s-a opus cu vehemenţă.

În scrisoarea de o pagină şi jumătate, Mattis a enumerat convingerile sale, sugerând că acestea sunt complet diferite de cele ale preşedintelui Trump, dar fără a menţiona explicit decizia de retragere a trupelor americane din Siria. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Turcii intră surprinzător pe Autostrada Transilvania, pe tronsonul unde lucrează românii de la UMB!