Germania: Procurorii îl anchetează pe șeful Volkswagen

Germania: Procurorii îl anchetează pe șeful Volkswagen

Procurorii germani au anunțat miercuri lansarea unei investigații oficiale privind manipularea pieței de către directorul general al Volkswagen, Matthias Mueller, în legătură cu scandalul emisiilor care a afectat grupul german (Dieselgate), transmit Reuters și DPA.

Procurorii din Stuttgart, unde este sediul Porsche, compania mamă a Volkswagen, au confirmat că îl investighează din februarie pe Mueller, alături de Martin Winterkorn, fostul director general al Volkswagen și Hans Dieter Poetsch, șeful Consiliului de supervizare, pentru că nu i-au informat în timp util pe investitori în legătură cu Dieselgate.

Recent, landul german Bavaria a anunțat că va da în judecată Volkswagen AG pentru pagubele provocate de scandalul emisiilor.

Fondul de pensii al funcționarilor de stat din landul Bavaria a înregistrat pierderi de 700.000 euro după ce acțiunile Volkswagen au scăzut semnificativ la bursă, în urma dezvăluirilor privind utilizarea unui soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel în SUA.

Cei mai mari acționari ai Volkswagen sunt compania holding Porsche SE, landul german Saxonia Inferioară (unde se află și sediul central al companiei auto) și un fond de investiții din Qatar. În 2007, Saxonia Inferioară a cumpărat acțiuni Volkswagen în valoare de 41 de milioane de euro pentru a-și menține participația la 20%, în urma căreia își păstrează nivelul maxim al drepturilor de vot.

Volkswagen face obiectul unor investigații în mai multe țări, inclusiv în Germania, după ce a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial (dintre care 2,8 milioane în Germania) cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Rechemarea tuturor celor 11 milioane de vehicule va fi printre cele mai mari din istorie, similară cu cea efectuată de Toyota în perioada 2009 — 2010, când a adus la service peste 10 milioane de vehicule din cauza unor probleme la accelerație.

Portofoliul Volkswagen este format din 12 mărci, printre care automobilele VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi și Bugatti, dar și camioanele MAN și Scania.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cristian Boureanu și Laura Dincă s-au despărțit după aproape 7 ani de relație

2 Categoria „valori” / Așa arată casele interlopilor / Adrian Beleaua se laudă pe TikTok cu foișorul din curte

3 Categoria „valori” / „Bujilă” și Leo de la Kuweit, la un pas de bătaie / În conflict a intervenit și Anaser

4 Imagini rare cu „Șmecherii României” pe Coasta de Azur

5 Bordel în apartamentul unui preot din Bacău...