Grecia pregătește începutul anului școlar pentru mii de copii refugiați

Grecia pregătește începutul anului școlar pentru mii de copii refugiați

Ministerul Educației de la Atena a pregătit un plan pentru educarea în Grecia a mii de copii refugiați, începând din septembrie, informează agenția elenă de știri AMNA, preluată de Xinhua.

Planul beneficiază de susținerea UNICEF (Fondul Națiunilor Unite pentru Copii) și al altor organizații internaționale. Copiii refugiați în Grecia vor urma cursurile fie în centrele de primire, fie în școli publice, unde vor fi transportați zilnic cu autobuze. Anul școlar începe pe 12 septembrie.

Programa școlară pentru refugiați cuprinde limba maternă, engleză și noțiuni elementare de greacă, pentru a le permite copiilor să se integreze în țara gazdă. În ultimele luni, în taberele de refugiați s-au desfășurat programe pilot în domeniul educației.

Potrivit estimărilor UNICEF, 22.000 din cei 57.000 de imigranți și refugiați care trăiesc în Grecia sunt copii, iar dintre aceștia 18.000 sunt de vârstă școlară conform oficialităților din ministerul educației. Organizația umanitară neguvernamentală Salvați Copiii a efectuat un studiu care arată că elevii refugiați au pierdut în medie un an până la un an și jumătate de studii.

Costul educației pentru refugiați constituie o provocare pentru Grecia, care luptă cu datoria publică. Surse din ministerul educației afirmă că s-au obținut până în prezent circa șapte milioane de euro din fonduri europene pentru construcțiile necesare, pentru formarea personalului didactic și pentru manuale. Organizația Internațională pentru Migrație ar urma să aloce până la sfârșitul anului alte trei milioane de euro pentru transportul elevilor și pentru alte nevoi.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...