Grecia speră să obțină aproape 232 de milioane de euro din vânzarea portului Thessaloniki

Grecia speră să obțină 231,93 milioane de euro din vânzarea unei participații de 67% în Autoritatea portuară Thessaloniki (OLTH), acordul urmând să fie semnat în 15 decembrie, a declarat Sotiris Theofanis, coordonatorul consorțiului care a câștigat licitația pentru portul elen, informează publicația Kathimerini.

Agenția pentru Privatizare a statului elen (TAIPED) a aprobat în octombrie propunerea ofertanților și a trimis-o Consiliului Auditorilor, înainte ca acordul de concesiune să fie semnat și aprobat de Parlament.

Consorțiul care vrea să achiziționeze o participație majoritară în portul Thessaloniki este format din Deutsche Invest Equity Partners (DIEP), o subsidiară a CMA, Terminal Link și Belterra Investments.

Anul trecut, grupul chinez Cosco a preluat o participație de 51% în cel mai mare port al Greciei, Pireu. Conform acordului semnat între Cosco și Agenția de Privatizare din Grecia (HRDAF), grupul chinez va plăti 280,5 milioane de euro (312,5 milioane de dolari) pentru a cumpăra 51% din portul Pireu.

În următorii cinci ani, Cosco va achiziționa încă 16%, cu suma de 88 de milioane de euro, după ce va finaliza investiții de 300 de milioane de euro în Portul Pireu.

Noul Guvern de stânga a oprit unele privatizări, când a venit la putere în 2015, dar le-a relansat în 2016, ca parte a acordului semnat cu creditorii internaționali. Al treilea pachet de asistență financiară obținut de Grecia — în valoare de 86 de miliarde de euro—prevede un program masiv de privatizare. Banii obținuți vor fi folosiți la achitarea împrumuturilor primite pentru recapitalizarea băncilor și pentru finanțarea investițiilor. În ultimii cinci ani, Grecia a obținut din privatizări trei miliarde de euro.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Cattani de România lovește din nou! Dosar penal la DNA în cazul achiziției de măști medicale de la …

2 Mafie pe față! / Mandatul de arestare în lipsă emis pe numele lui Iorgulescu Jr. a fost anulat pe motiv de viciu…

3 Milițianul Neluțu, care a infectat zeci de persoane la spitalul Gerota din Capitală, a fost externat pe ascuns…

4 Cei „12 apostoli” ai dezinformării despre coronavirus au ajuns și în România

5 VIDEO Generalul Oprea face ordine la Suceava: Cadrele medicale care refuză carantina au ca variante șomajul te…

recomandări

Te ia DNA: Cristian Popescu Piedone

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Burgeri în cele mai ciudate ipostaze