Grecia speră să obțină aproape 232 de milioane de euro din vânzarea portului Thessaloniki

Grecia speră să obțină aproape 232 de milioane de euro din vânzarea portului Thessaloniki

Grecia speră să obțină 231,93 milioane de euro din vânzarea unei participații de 67% în Autoritatea portuară Thessaloniki (OLTH), acordul urmând să fie semnat în 15 decembrie, a declarat Sotiris Theofanis, coordonatorul consorțiului care a câștigat licitația pentru portul elen, informează publicația Kathimerini.

Agenția pentru Privatizare a statului elen (TAIPED) a aprobat în octombrie propunerea ofertanților și a trimis-o Consiliului Auditorilor, înainte ca acordul de concesiune să fie semnat și aprobat de Parlament.

Consorțiul care vrea să achiziționeze o participație majoritară în portul Thessaloniki este format din Deutsche Invest Equity Partners (DIEP), o subsidiară a CMA, Terminal Link și Belterra Investments.

Anul trecut, grupul chinez Cosco a preluat o participație de 51% în cel mai mare port al Greciei, Pireu. Conform acordului semnat între Cosco și Agenția de Privatizare din Grecia (HRDAF), grupul chinez va plăti 280,5 milioane de euro (312,5 milioane de dolari) pentru a cumpăra 51% din portul Pireu.

În următorii cinci ani, Cosco va achiziționa încă 16%, cu suma de 88 de milioane de euro, după ce va finaliza investiții de 300 de milioane de euro în Portul Pireu.

Noul Guvern de stânga a oprit unele privatizări, când a venit la putere în 2015, dar le-a relansat în 2016, ca parte a acordului semnat cu creditorii internaționali. Al treilea pachet de asistență financiară obținut de Grecia — în valoare de 86 de miliarde de euro—prevede un program masiv de privatizare. Banii obținuți vor fi folosiți la achitarea împrumuturilor primite pentru recapitalizarea băncilor și pentru finanțarea investițiilor. În ultimii cinci ani, Grecia a obținut din privatizări trei miliarde de euro.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale