Iancu: Liberalizarea prețului gazelor naturale va pune pe butuci salvarea sistemelor centralizate de alimentare cu apă caldă și căldură

Iancu: Liberalizarea prețului gazelor naturale va pune pe butuci salvarea sistemelor centralizate de alimentare cu apă caldă și căldură

O liberalizare totală a prețului la gaze naturale cu patru ani înainte de vreme va pune pe butuci orice discuție privind salvarea sistemelor centralizate de alimentare cu apă caldă și căldură, a declarat, miercuri, în cadrul forumului "Strategia Energetică a Capitalei", Iulian Iancu, președintele Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților.

'Provocările cu care ne confruntăm toți la nivelul Uniunii Europene, la noi s-au agravat, s-au accentuat și pot spune să suntem într-o situație de risc maxim. Mă refer aici la faptul că, deși Uniunea Europeană și-a asumat un rol de lider al nivel mondial în domeniul energetic și și-a propus să fie furnizorul numărul 1 al lumii de tehnologie de înaltă eficiență și pentru valorificarea surselor regenerabile, totuși a schimbat țintele. În aceste condiții, unde ne aflăm noi? Cred că în punctul cel mai de jos, din păcate. De ce spun acest lucru? Noi am plecat de la 325 de sisteme centralizate de alimentare cu căldură și mai sunt azi 64, și, în permanență, pierderea de consumatori continuă. Suntem la momentul în care noi discutăm, în aceste zile, de liberalizarea totală a prețului la gaze naturale cu patru ani înainte de vreme și punem pe butuci orice discuție de acest fel pe care o facem noi astăzi, la nivelul autorităților locale, de a salva sistemele centralizate de alimentare cu apă caldă și căldură', a menționat Iancu.

Potrivit deputatului, țări precum Germania, Anglia și Franța folosesc, și la ora actuală, scheme de susținere a consumatorului casnic, iar România își propune să treacă la liberalizare 'subit, peste noapte', în condițiile în care Polonia are ca termen anul 2024.

'Suntem noi o excepție în Uniunea Europeană? Polonia are termen anul 2024 de liberalizare. Germania, Anglia și Franța folosesc și astăzi scheme de susținere a consumatorului casnic. Avem noi salariile de zece ori mai mari decât ale nemților și ne permitem să trecem la o liberalizare subită, peste noapte, a prețului la gazele naturale? Avem puse în funcțiune scheme și sisteme de funcționare ale unei piețe de gaze care să permită să intru pe platformă să aleg de la orice furnizor cantități de gaze? Nu am niciuna dintre aceste pârghii. Riscul este maxim. În ce tip de piață suntem aruncați, cu doi producători care au 93% cotă de piață în România. Astăzi, dacă intrați pe site-ul Enel, veți vedea că ei sunt și furnizori de gaze și fac achiziții de gaze la prețul de 87,5 lei. Cât este gazul astăzi la consumatorul casnic? 60 de lei. Facem o creștere de 25% numai uitându-ne acum pe un site să vedem în ce pericol suntem aruncați?', a susținut Iulian Iancu.

Acesta a precizat, totodată, că domeniul energetic din România trebuie să pună accent și mai mult pe consumator.

'În momentul de față, am reluat toate legile-cadru care reglementează domeniul energetic, dar, în aceeași măsură, ne adresăm și consumatorului. Un capitol distinct în această strategie ar trebui să fie cel de informare a consumatorului, de educare a consumatorului și de oferte către consumator, în sensul de a înțelege, de a ști ce avantaje pot fi oferite pentru a-și reduce efortul lui lunar, în lupta aceasta cu creșterea prețurilor la energie. În al doilea rând, comunicarea autorităților să se transforme într-o platformă permanentă de informare, începând de la gospodine până la sistemul informatic din casă care poate să comunice cu furnizorul de utilități. Google a intrat în această luptă, de a fi un furnizor integrat de utilități (telecomunicații, apă, căldură, energie electrică, gaze naturale), din care oferă gratuit serviciile pentru energie electrică. A fost un șoc când au prezentat în Germania această intenție a lor. Deci, dintr-o dată vedem că se schimbă viziunea față de consumator', a subliniat Iancu.

Reprezentanți ai autorităților publice locale, ai instituțiilor de reglementare din domeniul energiei, dar și din companiile de profil participă, miercuri, la Palatul Parlamentului, la forumul intitulat "Strategia Energetică a Capitalei".

Temele abordate în cadrul evenimentului vizează eficiența energetică și alinierea la normele europene — priorități pentru Strategia Energetică a Capitalei, eficientizarea resurselor alternative de energie, strategia Guvernului privind atragerea de investitori și operatori privați în domeniu și, nu în ultimul rând, nevoile și oportunitățile de finanțare pentru infrastructura și reabilitarea termică în București.

AGERPRES/(A, AS — autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Iub, te-am regulat cum trebuie?” / Dragnea, încornorat ca ultimul gușfarete

2 Zvon...

3 AUDIO Profesorul Cordoș, înregistrat când înapoiază mita după trei luni de la decesul pacientului

4 Cel mai bogat israelian, miliardarul Beny Steinmetz, a fost reținut în Grecia. El este condamnat definitiv în …

5 VIDEO „Vino peste mine! Fără mandat îți înfig furci și topoare în inimă” / Interlopul Glonț, săltat de mascați