ICCJ a respins definitiv urmărirea penală a Adinei Florea privind scurgerea către Vâlcov a protocolului SRI-Parchet

ICCJ a respins definitiv urmărirea penală a Adinei Florea privind scurgerea către Vâlcov a protocolului SRI-Parchet

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv joi cererea procurorului general Gabriela Scutea privind redeschiderea urmăririi penale pe numele Adinei Florea, suspectată că i-a dat lui Darius Vâlcov o copie a protocolului secret de colaborare între SRI şi Parchet, publicat de fostul ministru de Finanţe pe Facebook.

"În baza art.335 alin.4 Cod procedură penală, respinge, ca nefondată, cererea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Cabinet Procuror General, privind confirmarea ordonanţei nr.930/C/2022 din data de 6 aprilie 2022, emisă de Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în lucrarea nr.160/II-2/2022 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Serviciul de îndrumare şi control, prin care s-a dispus redeschiderea urmăririi penale în dosarul nr.91/P/2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, privind pe intimata Florea Adina. Definitivă", se arată în decizia Instanţei supreme.

În august 2018, Darius Vâlcov, la acea vreme consilier al premierului Viorica Dăncilă, a postat pe Facebook un protocol de colaborare între SRI şi Parchet, care avea caracter clasificat, referitor la "cooperarea pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin", încheiat în decembrie 2016.

Procurorii de la Parchetul General au descoperit că o grefieră de la Parchetul Curţii de Apel Constanţa a fotocopiat protocolul SRI - Parchetul General, iar copia documentului ar fi ajuns la Darius Vâlcov, care l-a publicat pe Facebook. Conform unor surse judiciare, documentul ar fi fost copiat la cererea Adinei Florea, care era atunci procuror la Constanţa.

Grefiera respectivă a fost anchetată de procurorii de la Parchetul General, însă aceştia au dispus renunţarea la urmărirea penală, pe motiv că ea a efectuat o copie de pe un document clasificat la solicitarea unei persoane în raport cu care se afla într-o poziţie de subordonare.

Ulterior, DIICOT a dispus să claseze partea din dosar care îl privea pe Vâlcov, iar partea din anchetă care o privea pe Adina Florea a fost preluată de Secţia pentru investigarea magistraţilor, dosarul fiind clasat în mai 2019.

O asociaţie a procurorilor a solicitat procurorul general să cerceteze modul în care a fost clasat dosarul Adinei Florea, în condiţiile în care ea ocupa funcţia de procuror-şef al secţiei speciale.

În prezent, Adina Florea activează ca inspector la Inspecţia Judiciară. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?