IICCMER: Proiect de recuperare a memoriei deţinuţilor politici care au participat la lucrările de restaurare a Cazinoului din Constanţa

IICCMER: Proiect de recuperare a memoriei deţinuţilor politici care au participat la lucrările de restaurare a Cazinoului din Constanţa

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a anunţat marţi că va demara un proiect amplu pentru recuperarea memoriei foştilor deţinuţi politici care au participat la reabilitarea Cazinoului din Constanţa la începutul anilor '50.

După 70 de ani, un bilet semnat de 16 deţinuţi politici a fost găsit în luna mai a acestui an în zidurile edificiului, în timpul lucrărilor de reabilitare.

Bucata de hârtie ruptă dintr-un sac de ciment este datată 31 decembrie 1951, atunci când autorităţile comuniste reabilitau monumentul de pe faleza oraşului, distrus în urma bombardamentelor din cel de-Al Doilea Război Mondial.

 


Sursa foto: Cazino Constanta / Facebook


IICCMER susţine că este posibil ca multe alte astfel de mesaje să se afle în continuare zidite în pereţii Cazinoului, aşteptând să fie descoperite şi să îşi ocupe locul cuvenit în istorie.

Având în vedere scopul şi obiectivele IICCMER, instituţia se va implica în realizarea unei investigaţii profesioniste în acest sens, care va presupune:

* reconstituirea biografiilor deţinuţilor politici implicaţi şi redarea cu cât mai mare acurateţe a episodului restaurării Cazinoului din Constanţa, la începutul anilor '50. Investigaţia se va finaliza prin redactarea unui raport asupra celor petrecute în urmă cu şapte decenii, lucrare care va reliefa atât contextul politic, cât şi suferinţa şi traumele prin care au trecut cei care au lucrat la acest proiect;

* implicarea în realizarea unei expoziţii permanente consacrate acestui episod, care să includă mărturiile îngropate de deţinuţii politici în zidurile Cazinoului în anii '50 şi orice alte documente sau piese cu valoare patrimonială sau istorică ce vor fi descoperite pe parcursul lucrărilor de restaurare şi reabilitare a construcţiei, dar şi documente relevante, deţinute de instituţiile arhivistice din ţară.

Pentru eficienţa proiectului, IICCMER se va alătura unui acord încheiat cu Primăria Constanţa şi Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România. În legătură cu acest subiect, preşedintele executiv al IICCMER, Alexandra Toader, a avut o întrevedere, luni, cu Apollon Cristodulo, fiul arhitectului Ion Cristodulo, care a participat la lucrările de restaurare a Cazinoului din Constanţa în anii '50. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Niciodată mai mult de o noapte” / Noi amănunte picante despre „intelectuala” lui Reghe

2 Interlopul Cătălin Mavrichie, asasinul lui „Caiac”, va fi eliberat condiționat după 13 ani de detenție

3 Cum își amenințau victimele interlopii Kiss și Gumi / Amănunte terifiante

4 Scandalul banilor furați de securiști ia amploare / Dezvăluirile istoricului Mădălin Hodor

5 Român prins după zece ani, graţie unui hamburger lăsat la locul faptei. A fost depistat cu ajutorul probei ADN