În prima dezbatere în doi, Biden şi Sanders critică maniera lui Trump de a gestiona criza provocată de coronavirus

În prima dezbatere în doi, Biden şi Sanders critică maniera lui Trump de a gestiona criza provocată de coronavirus

Politicienii americani Joe Biden şi Bernie Sanders au criticat, în timpul primei lor dezbateri în doi, desfăşurată duminică, maniera în care preşedintele Donald Trump a gestionat criza provocată de coronavirus şi au prezentat viziuni alternative asupra modului în care ar trebui administrată ţara lor în această perioadă, transmite Reuters.

Cei doi politicieni, care încearcă să obţină candidatura Partidului Democrat pentru alegerile prezidenţiale din SUA din luna noiembrie, s-au confruntat privind răspunsul la epidemia COVID-19 şi abordarea altor subiecte presante. Moderatul Joe Biden a susţinut că accentul ar trebui pus pe rezultate, în timp ce progresistul Bernie Sanders s-a pronunţat pentru schimbări fundamentale şi mai ample.

''Primul lucru pe care trebuie să îl facem, fie că voi fi sau nu preşedinte, este să îl facem să tacă pe acest preşedinte chiar acum. El subminează medicii şi oamenii de ştiinţă care încearcă să ajute poporul american'', s spus Sanders.

El şi Biden au avut însă opinii divergente despre modul în care ar trebui tratată criza cauzată de coronavirus. ''Oamenii aşteaptă rezultate, nu o revoluţie'', a spus Biden, care a denunţat astfel promisiunile făcute de Sanders de a iniţia o 'revoluţie politică'. ''Avem probleme pe care trebuie să le rezolvăm. Ce va face o revoluţie, va perturba totul în perioada asta?'', a continuat el.

Bernie Sanders a replicat că ideile contracandidatului său nu sunt suficient de ambiţioase şi şi-a exprimat agresiv sprijinul său pentru reforme sociale şi economice pe scară largă.

Biden (77 de ani), care a devenit favorit clar la obţinerea candidaturii democrate după ce a câştigat alegerile primare într-o serie de state importante în ultimele două săptămâni, a anunţat în premieră că va opta pentru o femeie care să candideze la funcţia de vicepreşedinte al SUA dacă el va deveni candidatul Partidului Democrat pentru Casa Albă.

Sanders (78 de ani) a replicat că ''în toate probabilităţile'' va alege tot o femeie cu care să facă tandem în alegerile din noiembrie.

Dezbaterea de duminică a avut loc cu numai două zile înaintea alegerilor primare din statele Ohio, Illinois, Florida şi Arizona, unde o serie de victorii ale lui Biden i-ar conferi acestuia un avans confortabil faţă de Sanders.

Cele patru state au anunţat că alegerile primare se vor desfăşura conform calendarului iniţial în pofida răspândirii rapide a noului coronavirus ce a dus deja la închiderea şcolilor şi a restaurantelor şi la interzicerea adunărilor. Statele Georgia şi Louisiana şi-au amânat însă cu câteva săptămâni aceste alegeri.

La finalul dezbaterii, Bernie Sanders a pus sub semnul întrebării oportunitatea continuării alegerilor primare potrivit calendarului decis iniţial după ce Centrul pentru prevenirea şi controlul bolilor din SUA (USCDCP) a recomandat duminică ca evenimentele cu participarea a cel puţin 50 de persoane din următoarele opt săptămâni să fie amânate sau anulate.

Oficialităţile americane au înregistrat aproape 3.000 de cazuri şi 65 de decese cauzate de noul coronavirus. La nivel mondial, peste 162.000 de persoane sunt infectate şi numărul deceselor a depăşit 6.000. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia