În sfârşit, am scăpat de generalii izmenari. Armata Română, condusă de militari profesionişti

În sfârşit, am scăpat de generalii izmenari. Armata Română, condusă de militari profesionişti

La 15 ani de la intrarea în cea mai puternică alianţă militară existentă în istorie, NATO, Armata Română stă încă prost la capitolul dotări moderne, dar dispune în prezent, de personal experimentat în luptă. Practic, este pentru prima dată de la cel de-Al Doilea Război Mondial când forţele armate au în componenţă foarte mulţi oameni care au luptat efectiv în teatrele de război.

Şi vorbim de peste 40.000 de militari şi gradaţi profesionişti care, în timp, au luptat în teatre de operaţii din Africa, Orientul Mijlociu, Asia sau Europa - când ne referim la războiul din fosta Iugoslavie.

Chiar ministrul Apărării, generalul în rezervă Nicolae Ciucă, este cel care, în anul 2004, a condus batalionul „Scorpionilor Roşii” în bătălia pentru podul de peste fluviu Eufrat, de la Nasiriyah, din Irak, larg recunoscută drept prima luptă a militarilor români de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Înainte de asta, între anii 2002 şi 2003, Nicolae Ciucă îşi condusese militarii într-un alt teatru de operaţii, în Misiunea Enduring Freedom I din Afganistan.

Un general, şase misiuni

La rândul său, general-locotenent Daniel Petrescu, şeful Statului Major al Apărării, a avut şase misiuni în teatre de operaţiuni. A început cu misiuni de luptă în Africa, MONUA (decembrie 1998 - iulie 1999) şi UNAVEM III (august 1995 - aprilie 1996) . A continuat în fosta Iugoslavie, participând la KFOR din Kosovo (octombrie 2003) şi SFOR din Bosnia-Herţegovina (octombrie 2004).

Apoi a ajuns în Irak unde, în perioada ianuarie- august 2005, şi condus militarii din Batalionul 2 Infanterie „Călugăreni” în operaţia de tip coaliţie Antica Babilonia. În fine, generalul Petrescu a participat la misiunea ISAF din Afganistan, în perioada iulie 2006 - ianuarie 2007, unde a avut funcţia de comandant de batalion şi comandant al contingentului naţional.

Nici generalul-maior Vasile Toader, locţiitor pentru operaţii şi instrucţie al şefului Statului Major al Apărării nu a stat departe de teatrele de operaţii. El a participat la la operaţia ISAF îndeplinind, timp de şase luni, funcţia de comandant al Grupului de operaţii aeriene pe Aeroportul Internaţional Kabul, Afganistan.

General Dorin Blaiu locţiitor al şefului Statului Major al Forţelor Terestre are şi el mai multe misiuni în teatrele de operaţii. Concret este vorbe de două rotaţii în Afganistan (misiunile „Enduring Freedom” şi „ISAF”, în anii 2003 şi 2010 şi una în Irak (misiunea „Antica Babilonia”).

Şeful Operaţiilor Speciale, trei rotaţii în Afganistan

Şi cei mai lăudaţi militari români din periculoasele teatre de operaţii din Irak şi Afganistan, bărboşii de la Forţele pentru Operaţii Speciale sau Informaţii Militare sunt comandaţi de generali cu o vastă experienţă de luptă.

Concret, generalul de brigadă Dacian-Tiberiu Şerban, şeful Comandamentului Forţelor pentru Operaţii Speciale, a participant, cu ceva timp în urmă, la 3 misiuni în teatrul de operaţii Afganistan unde a luptat umăr la umăr cu militarii americani împotriva talibanilor radicalizaţi. În fine, la fel, comandantul Brigăzii de Informaţii Militare „Mareşal Alexandru Averescu", generalul de brigadă Ionel Irimia, a participant la trei misiuni NATO în Afganistan, dar a mai fost trimis şi în misiunea ONU din Eritreea şi Etiopia. SURSA:  AdevărulCitește și:

populare
astăzi

1 Citiți, ca să vedeți pe mâinile cui a ajuns România!

2 „Parcă am fi coafeze” / Profesoară, oripilată de cadourile pe care le fac părinții de Sărbători

3 Apropo de războiul din Ucraina, sâmbătă seara, în Târgul de Crăciun din București aveai senzația că ești la Kiev...

4 Cine este interlopul român care l-a transformat pe polițistul care îl păzea în propriul angajat. Apoi, l-a turnat

5 Președintele Bulgariei / Condițiile Austriei pentru primirea României și Bulgariei în „Air Schengen”, inacceptabile