Insula Paştelui solicită Norvegiei restituirea unei colecţii de obiecte arheologice

Insula Paştelui solicită Norvegiei restituirea unei colecţii de obiecte arheologice

Autorităţile din Insula Paştelui solicită muzeului norvegian Kon Tiki din Oslo restituirea unei vaste colecţii de obiecte arheologice şi fotografii istorice din acest teritoriu chilian celebru pentru statuile sale gigantice şi enigmatice, a anunţat joi guvernul chilian, citat de AFP.

Guvernatorul provincial din Insula Paştelui, Tarita Alarcon Rapu, se va întâlni peste două săptămâni la Oslo cu Martin Biehl, directorul muzeului Kon Tiki, căruia îi va solicita înapoierea obiectelor deţinute de această instituţie, care au fost colectate de exploratorul norvegian Thor Heyerdahl în timpul şederii sale pe insulă, în anii '50.

''Colecţia, destul de importantă, cuprinde piese arheologice şi etnografice, obiecte sculptate, material genetic, dar şi o cantitate mare de fotografii realizate în anii '50'', a indicat ministerul chilian al Afacerilor Externe într-un comunicat.

Muzeul norvegian este dispus să discute despre această restituire, a afirmat ministrul Afacerilor Externe din Chile, Roberto Ampuero, după ce s-a întâlnit cu omologul său norvegian, Ine Eriksen Soreide, în marja unei conferinţe pe tema oceanelor, desfăşurată în această săptămână în Bali.

Totodată, Chile poartă negocieri cu British Museum din Londra pentru restituirea uneia dintre statuile uriaşe ("moai") de pe insulă. Ministrul chilian al Bunurilor Naţionale, Felipe Ward, urmează să ajungă în Londra la 15 noiembrie pentru a antama aceste negocieri.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Primul general român format la Harvard răspunde unei întrebări presante. Ce șanse mai are Ucraina să învingă Rusia

3 Citiți și judecați voi...

4 „De ce stă Spania cu sute de tancuri și sisteme de apărare aeriană? Împotriva cui vor să le folosească?”

5 Așa o fi?