Insula Paştelui solicită Norvegiei restituirea unei colecţii de obiecte arheologice

Insula Paştelui solicită Norvegiei restituirea unei colecţii de obiecte arheologice

Autorităţile din Insula Paştelui solicită muzeului norvegian Kon Tiki din Oslo restituirea unei vaste colecţii de obiecte arheologice şi fotografii istorice din acest teritoriu chilian celebru pentru statuile sale gigantice şi enigmatice, a anunţat joi guvernul chilian, citat de AFP.

Guvernatorul provincial din Insula Paştelui, Tarita Alarcon Rapu, se va întâlni peste două săptămâni la Oslo cu Martin Biehl, directorul muzeului Kon Tiki, căruia îi va solicita înapoierea obiectelor deţinute de această instituţie, care au fost colectate de exploratorul norvegian Thor Heyerdahl în timpul şederii sale pe insulă, în anii '50.

''Colecţia, destul de importantă, cuprinde piese arheologice şi etnografice, obiecte sculptate, material genetic, dar şi o cantitate mare de fotografii realizate în anii '50'', a indicat ministerul chilian al Afacerilor Externe într-un comunicat.

Muzeul norvegian este dispus să discute despre această restituire, a afirmat ministrul Afacerilor Externe din Chile, Roberto Ampuero, după ce s-a întâlnit cu omologul său norvegian, Ine Eriksen Soreide, în marja unei conferinţe pe tema oceanelor, desfăşurată în această săptămână în Bali.

Totodată, Chile poartă negocieri cu British Museum din Londra pentru restituirea uneia dintre statuile uriaşe ("moai") de pe insulă. Ministrul chilian al Bunurilor Naţionale, Felipe Ward, urmează să ajungă în Londra la 15 noiembrie pentru a antama aceste negocieri.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Guvernul pune piciorul în prag și vine cu proiecte pentru eliminarea haosului produs de ANRE / Până la ce dată v…

2 BREAKING Comisia Europeană refuză toate propunerile din Inițiativa cetățenească (Minority SafePack) privind mi…

3 ULTIMA ORĂ Cel mai mare furnizor de energie electrică schimbă regulile încheierii contractului în piaţa liberă

4 DOCUMENT ANRE încearcă să dreagă busuiocul după ce Guvernul a anunțat că intervine în scandalul liberalizării …

5 Prima bombă în PSD! Dan Voiculescu și-a pus cârpele să demisioneze din partid și își face „grupare parlamentar…