Inundaţii în Rusia şi Kazahstan: Situaţie „critică” şi evacuări de urgenţă în Orenburg VIDEO

Inundaţii în Rusia şi Kazahstan: Situaţie „critică” şi evacuări de urgenţă în Orenburg VIDEO

Inundaţiile istorice care s-au produs de câteva zile în mai multe regiuni din Rusia şi Kazahstan provoacă o situaţie „critică” în oraşul rusesc Orenburg, a declarat vineri primarul acestuia, care a ordonat evacuarea locuitorilor în regim de urgenţă din cauza situaţiei periculoase, informează AFP, citată de Agerpres.

„O sirenă răsună în oraş. Nu este vorba despre o alarmă de exerciţiu. O evacuare masivă este în curs de desfăşurare", a declarat Serghei Salmin, primarul acestui oraş cu o jumătate de milion de locuitori, situat în regiunea Munţilor Urali.

„Situaţia este critică, nu pierdeţi timpul!", a adăugat el într-un mesaj pe Telegram, cerându-le localnicilor să îşi părăsească imediat locuinţele.

Fluviul Ural, cu doi metri peste pragul critic

Nivelul fluviului Ural, care continuă să crească, la fel ca nivelurile altor cursuri de apă din regiune, a ajuns de acum la 11,43 de metri, fiind cu doi metri peste pragul considerat „critic” de către autorităţi.

Ploile abundente asociate cu creşterea temperaturilor, topirea accentuată a zăpezii şi ruperea podurilor de gheaţă care acoperă râurile şi fluviile pe timpul iernii au cauzat actualele inundaţii.

Dimensiunea pagubelor e uriașă. În anumite locuri, doar acoperişurile caselor se mai văd deasupra apelor revărsate.

În Orenburg, capitala regiunii cu același nume care este frontalieră cu Kazahstanul, nivelul apei ar trebui să continue să crească şi să atingă valoarea maximă vineri sau sâmbătă, a declarat un oficial regional, Serghei Balikin, pentru agenţia de presă Ria Novosti.

O situație similară este și în Siberia occidentală, unde nivelul râului Ichim a crescut de asemenea, au precizat autorităţile din regiunea Tiumen. Joi, un oficial local a precizat că nivelurile maxime pentru acest curs de apă şi pentru râul Tobol nu vor fi atinse decât în jurul perioadei 23-25 aprilie.

Orenburg. FOTO captura video Facebook Thehardnewsdaily

Populația, evacuată

În regiunea Orenburg, unde circa 11.700 de case sunt inundate, au fost evacuate peste 10.700 de persoane, potrivit autorităţilor regionale ruse.

Evacuări urmează să aibă loc și în regiunea Kurgan, situată la est, dar şi în regiunea Tomsk, unde debitul impresionant al râului Tom ameninţă mai multe sate.

În total, peste 100.000 de persoane au fost obligate să îşi părăsească locuinţele, în principal în Kazahstan..

Oficialii locali au dat asigurări că situaţia se ameliorează în Orsk, al doilea oraş ca mărime din regiunea Orenburg, care a fost inundat după ruptura unui dig, afirmând că nivelul fluviului Ural care traversează localitatea este în scădere.

Locuitorii au protestat faţă de modul în care a fost gestionată această criză de către autorităţile locale, un lucru rar, protestele fiind rare în Rusia din cauza represiunilor puternice

În ciuda protestelor şi a gravităţii situaţiei, nicio deplasare a preşedintelui Vladimir Putin nu a fost până acum anunţată în regiunile afectate de inundaţii.

Nu a fost stabilită nicio legătură cu schimbările climatice, dar, potrivit unor oameni de ştiinţă, încălzirea planetei noastre favorizează evenimentele meteorologice extreme , cum ar fi precipitaţiile abundent e, aflate la originea inundaţiilor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat