Iohannis: Am semnat trecerea în rezervă a lui Coldea. Nu este bine să fie lăsate serviciile să se implice în politică

Iohannis: Am semnat trecerea în rezervă a lui Coldea. Nu este bine să fie lăsate serviciile să se implice în politică

Presedintele Klaus Iohannis a declarat marti ca "e bine ca se discuta despre serviciile secrete", cu referire la scandalul declansat de Sebastian Ghita si soldat cu demisia lui Florian Coldea de la sefia operativa a SRI. Iohannis a anuntat ca a semnat decretul de eliberare din functie si trecere in rezerva a lui Coldea si a mai spus ca "nu e bine sa fie lasate serviciile sa se amestece in politica".

Iohannis a atins in trecere si subiectul amnistiei faptelor penale, intrebandu-se daca majoritatea parlamentara e suficient de matura sa nu o promoveze. Dar informatiile publicate de HotNews.ro arata ca prevederi privind amnistierea sau dezincriminarea unor fapte penale va fi facuta prin ordonanta de urgenta a Guvernului, nu prin Parlament.

Reamintim ca Florian Coldea a demisionat azi din functia de prim-adjunct al SRI, iar seful SRI a cerut trecerea sa in rezerva, desi comisia de control interna a aratat ca acesta nu a incalcat legea si nici normele interne.

Principalele declaratii ale lui Klaus Iohannis:

Am semnat cele doua decrete care il privesc pe gralul Coldea: eliberarea din functie si trecerea in rezerva

In aceste zile s-a discutat mult in spatiul public dar si in Parlament despre serviciile secrete. Serviciile scerete sunt foarte importante pentru securitatea nationala. Ele isi fac treaba si, cateodata opinia publica nu stie mutle despre ce fac.

Aceste discutii la prima vedere poate ar parea contraproductive, dar eu cred ca e bine in aceste zile s-a discutat despre serviciile secrete, locul si rolul lor, despre controlul parlamentar, despre comisiile care trebuie sa verifice activitatea serviciilor.

In acest context, vreau sa sublinez cateva lucruri importante.

Pentru ca serviciile sa-si faca treaba bine si pentru ca politicienii sa-si faca treaba bine e important sa trasam celputin 2 linii rosii. Una - felul cum relationeaza serviciile cu politicienii si politica. E bine ca serviciile sa se amestece in politica? Trebuie foarte bine clarificat. Parerea mea e ca nu e bine sa fie lasate serviciile sa se amestece in politica.

Parlamentul trebuie sa aiba un control puternic, dar nu partinic.

Nu se poate ca politica unui partid sa defineasca modul inc are se face controlul parlamentar pe servicii. E nevoie de negocieri puternice intre Putere si Opozitie. E nevoie sa se implice si unii si altii in aceste comisii.

In definitiv, toti romanii isi doresc ca serviciile secrete sa fie bine conduse si sa garanteze partea lor de securitate nationala.

Aceste lucruri ar fi bine sa le ia in discutie noul parlament si sa le lamureasca.

Noul parlament are multa treaba in domeniul securitatii nationale.

Impreuna cu consilierii mei am numarat inca o data si am constatat ca e nevoie de modernizarea a cel putin 12 legi din domeniul securitatii nationale, care jumatate se refera la servicii. Iata un volum impresionant de munca pentru Parlament, cu scopuld e a imbunatati sistemul de securitate nationala.

Avem o noua majoritate in Parlament. ACeasta noua majoritate are evident un rol foarte important, rolul hotarator in felul cum se abordeaza aceste chestiuni legate de securitatea nationala. Aceasta majoritate cred ca va trebui sa dovedeasca in aceasta speta, a securitatii nationale, si in cea mult zvonita a amnistiei si gratierii, sa dovedeasca daca e matura sau mai are de lucru.

Masura maturitatii noii majoritati parlamentare va fi felul inc are abordeaza legislatia in domeniul securitatii si a legilor justitiei, in special o posibila abordare legislativa de tip amnistie si gratiere.

Ce majoritate vom avea? Inca nu stim.

Deocamdata nu a facut nimic. A, a votat cateva promisiuni populiste din campanie, si-au pus niste sefi de comisii, dar asta a fost usor.

Vom avea o majoritate care va vrea sa dovedeasca ca face jocurile in Parlament, care va dori sa albeasca dosarele celor incriminati?

Sau o majoritate matura, care intelege ca Romania e numai una si care va veni langa preseditne pentru ca impreuna sa garanteze securitatea nationala, statul de drept si impreuna sa dovedim ca Romania e sigura pentru cetateni si e o natiune puternica in corul celorlalte natiuni.

Eu imi doresc a doua varianta: o majoritate matura si o astept.

Va doresc o seara buna.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Hopa! Rușii au aruncat în luptă Terminator, noile mașini de sprijinire a tancurilor

2 VIDEO Așa fac rușii cu răniții? / „Comandantul de batalion îl împușcă mortal”

3 Cât va rezista la suprafață? / Rusia a mai adus o navă purtătoare de rachete Kalibr în Marea Neagră

4 VIDEO Cacealmaua Eurovision / Momentul de consternare al prezentatoarei TVR când i s-a refuzat să anunțe în direct voturile juriului din România

5 De citit! / „Asta nu e idioțenie, ci sabotaj direct”