Iohannis, în urma consultărilor cu premierul: E obligatoriu ca politica externă să se facă numai în interesul României

Iohannis, în urma consultărilor cu premierul: E obligatoriu ca politica externă să se facă numai în interesul României

Preşedintele Klaus Iohannis a avut consultări marţi cu premierul Viorica Dăncilă, context în care a subliniat că este obligatoriu ca politica externă a României să se facă numai în interesul ţării şi că este necesar ca tensiunile interne să înceteze imediat, solicitând cooperare instituţională loială şi corectă.

"În cadrul discuţiilor, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că este obligatoriu ca politica externă a României să se facă numai în interesul României şi că este necesar ca tensiunile interne pe teme de politică externă să înceteze imediat, pentru ca ţara noastră să rămână un actor credibil în relaţia cu Statele Unite ale Americii, la nivelul Uniunii Europene şi al NATO, precum şi în cadrul celorlalte parteneriate strategice în care ţara noastră este angajată", se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Şeful statului a atras atenţia că "politica externă a României trebuie caracterizată de constanţă şi predictibilitate, având câteva linii roşii de la care decidenţii politici nu s-au abătut niciodată, indiferent de culoarea lor politică".

"Schimbarea poziţiei echilibrate şi echidistante pe care România a avut-o până acum nu ar face decât să producă îngrijorare şi nelinişte", a indicat Iohannis, potrivit sursei citate.

În acest sens, el a solicitat cooperare instituţională loială şi corectă, în conformitate cu cadrul legal şi constituţional în vigoare, subliniind că aceasta este conduita care trebuie să ghideze toate acţiunile Guvernului, în interesul naţional.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, prim-ministrul Viorica Dăncilă, vicepremierul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, Ana Birchall, şi ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, prezenţi la consultări, au exprimat, la rândul lor, opinia că este nevoie de o abordare instituţională loială în ceea ce priveşte politica externă a României.

Preşedintele Iohannis a evidenţiat, totodată, că deciziile majore de politică externă ale ţării noastre, cu efecte strategice, inclusiv asupra siguranţei naţionale şi a cetăţenilor români trebuie luate întotdeauna cu responsabilitate şi discernământ.

Consultările de la Palatul Cotroceni s-au desfăşurat în urma invitaţiei adresate şefului Guvernului pentru clarificarea unor aspecte care ţin de politica externă a ţării noastre, inclusiv pe tema relocării Ambasadei României din Statul Israel. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...