Iohannis: Nu avem niciun caz confirmat de infecţie cu coronavirus; am decis suplimentarea măsurilor de control

Iohannis: Nu avem niciun caz confirmat de infecţie cu coronavirus; am decis suplimentarea măsurilor de control

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că până în prezent nu există niciun caz confirmat de infecţie cu coronavirus în România, arătând că, pe lângă măsurile care deja s-au luat, s-a decis suplimentarea măsurilor de control la punctele de frontieră.

"Până în acest moment (...) nu avem confirmat niciun caz de infecţie cu acest virus în România. Chiar acum câteva minute am primit şi rezultatele din Gorj, care sunt negative, deci nu avem nicio persoană confirmată cu coronavirus în România. Dar nivelul de mobilizare trebuie să rămână ridicat, pentru că ne confruntăm cu o urgenţă medicală globală. (...) Din analiza făcută în cadrul şedinţei CSAT, s-a constatat că instituţiile responsabile au luat la timp măsurile care se impun pentru a preveni contaminarea", a spus şeful statului după şedinţa CSAT.

Iohannis a indicat mai multe decizii luate în CSAT, între care suplimentarea măsurilor de control.

"Am hotărât ca pe lângă măsurile deja stabilite să fie suplimentate măsurile de control, pentru identificarea potenţialilor bolnavi cu afecţiuni respiratorii şi prevenirea infecţiei cu noul coronavirus la punctele de frontieră terestră, maritimă, fluvială şi aeriană", a arătat Iohannis.

El a precizat că Ministerul Sănătăţii va asigura personalul medical necesar în aceste puncte de trecere a frontierei, cu specialişti din cadrul Direcţiilor de Sănătate Publică, inclusiv prin detaşare din alte judeţe şi unităţi sanitare.

Şeful statului a atras atenţia că în eventualitatea confirmării unor cazuri de coronavirus pe teritoriul României este esenţială protecţia personalului medical care ia contact cu persoanele infectate, iar autorităţile trebuie să asigure personalului medical toate dotările necesare, inclusiv echipamentul de protecţie.

De asemenea, preşedintele Iohannis a indicat că în şedinţa CSAT a fost luată decizia alocării de către Guvern a resurselor financiare pentru achiziţia de echipamente individuale de protecţie, camere de izolare cu presiune negativă, izolete cu presiune negativă pentru transport pe targă şi medicamente.

"Conform evoluţiei de până acum în ţările afectate, persoanele care pot dezvolta complicaţii în urma contractării coronavirusului sunt în special vârstnicii. Ca atare, o atenţie specială trebuie acordată protejării acestei categorii mai vulnerabile", a mai spus Iohannis.

Şeful statului a subliniat că autorităţile trebuie să îşi intensifice eforturile de comunicare în ceea ce priveşte coronavirusul şi a anunţat că urmează să fie implementată cât mai rapid, probabil de mâine dimineaţă, linia telefonică gestionată de Ministerul Sănătăţii dedicată apelanţilor care solicită informaţii referitoare la infecţia cu noul virus.

Preşedintele Iohannis a indicat că le-a cerut tuturor decidenţilor membri ai CSAT să "rămână la cel mai înalt nivel de implicare şi vigilenţă".

"Este esenţial să tratăm pericolul cu care ne confruntăm cu maximă responsabilitate, dar şi cu calm. Sunt necesare eforturi concentrate, în continuare, pentru asigurarea măsurilor preventive, dar şi a celor care se impun pentru gestionarea eventualelor cazuri de infecţie pe teritoriul României, atât din partea autorităţilor centrale, cât şi din partea instituţiilor de specialitate de la nivel judeţean şi local", a afirmat Iohannis.

Şeful statului a subliniat nevoia de comunicare eficientă între toate structurile implicate în combaterea infectării cu coronavirus, atât la nivel central, cât şi la nivel local, informarea permanentă a Direcţiilor de Sănătate Publică, a medicilor de familie şi a managerilor de spitale publice şi private.

"Este nevoie de un efort comun şi unitar şi de aplicarea riguroasă şi fără abateri (...) a măsurilor de prevenţie, pentru a asigura cea mai bună protecţie a cetăţenilor", a declarat şeful statului.

El şi-a exprimat încrederea că toate instituţiile statului implicate, dar mai ales sistemul medical românesc, au capacitatea de a gestiona această situaţie, atât pe latura preventivă, cât şi pe cea de tratament privind eventualele cazuri de infectare. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Apar amănuntele! / Vipera a arvunit bătăuși pentru a o pedepsi pe presupusa amantă a soțului! Unul dintre interl…

2 PSD, hoțomanul României! / Încă o bombă explodează sub curul lui Tudorache!

3 Incredibilele dezvăluiri ale unui fost ofițer britanic despre OZN-uri

4 Mari porcării se mai întâmplă în țara asta! Securiștii sunt încă la butoane

5 Așa o fi?