Iran şi Siria au semnat un acord de cooperare militară

Iran şi Siria au semnat un acord de cooperare militară

Iran şi Siria au semnat un acord de cooperare militară cu prilejul întâlnirii avute de cei doi miniştri ai apărării la Damasc, a informat luni agenţia iraniană Tasnim, transmite Reuters.

Ministrul iranian al apărării, Amir Hatami, a sosit duminică la Damasc pentru o vizită de două zile, pentru întrevederi cu preşedintele sirian Bashar al-Assad şi cu responsabili militari de rang înalt, a indicat agenţia citată, care nu a dat însă detalii despre acord.

Iranul intervine militar alături de forţele regimului lui Bashar al-Assad în conflictul care le opune pe acestea grupărilor rebele şi jihadiste.

Datorită ajutorului Teheranului şi sprijinului Moscovei, regimul Assad a reuşit să preia controlul asupra a aproape două treimi din teritoriu. Preşedintele sirian a afirmat recent că reconstrucţia ţării este 'prima prioritate'.

'Siria se află la o cotitură foarte important. Traversează o fază critică şi intră în etapa foarte importantă a reconstrucţiei', a declarat duminică ministrul iranian al apărării, citat de televiziunea de stat Irib.

Hatami a subliniat că Teheranul va avea 'o prezenţă, o participare' în procesul de reconstrucţie'.

Războiul care devastează Siria din 2011 a provocat peste 350.000 de morţi, dar şi distrugeri estimate de o comisie a ONU la aproape 400 miliarde de dolari.

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, a declarat săptămâna trecută că Iranul trebuie să-şi retragă forţele din Siria.

În schimb, oficiali de la Teheran afirmă că Iranul are o prezenţa militară în Siria la invitaţia guvernului lui Assad şi că nu există planuri imediate de retragere.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”