Islanda: Partidul Piraților a preluat misiunea de a forma un nou Guvern

Islanda: Partidul Piraților a preluat misiunea de a forma un nou Guvern

Formațiunea politică Partidul Piraților, cunoscută pentru luările de poziție anti-sistem, a preluat misiunea de a forma noul Guvern islandez, a anunțat vineri președintele Gudni Johannesson, potrivit BBC.

Șeful statului a făcut anunțul la finalul unei întâlniri cu liderul formațiunii, Birgitta Jonsdottir. Partidul Piraților este a treia formațiune ce va încerca să formeze un Executiv, la mai bine de o lună de la alegerile anticipate la finalul cărora nicio grupare politică nu a obținut o majoritate clară. De atunci, două runde de negocieri în vederea formării unui Guvern de coaliție au eșuat.

"Am avut o discuție cu liderii tuturor partidelor și le-am cerut părerea cu privire la cine ar trebui să conducă noua rundă de negocieri. Apoi am chemat-o pe Birgitta Jonsdottir și i-am transmis acest mandat", a spus președintele Johannesson.

La finalul întâlnirii cu președintele, liderul Partidului Piraților a spus că este optimistă și că speră că se va ajunge la un acord politic.

La scrutinul din 29 octombrie, formațiunea fondată în 2012 s-a situat pe locul al treilea în preferințele alegătorilor și și-a triplat numărul de parlamentari. Deține 10 dintre cele 63 de mandate din Legislativul de la Reykjavik.

Alegerile anticipate au fost soluția la criza politică declanșată de demisia premierului Sigmundur Gunnlaugsson. În aprilie, el și-a depus mandatul, ca urmare a dezvăluirilor din așa numitele Panama Papers, din care a reieșit că deține o serie de active offshore.

Partidul Piraților militează pentru mai multă transparență politică și o răspundere mai mare a politicienilor față de cetățeni, cere ca serviciile medicale să fie gratuite și vrea o protecție sporită a informațiilor personale ale cetățenilor.

Adversarii formațiunii spun că lipsa de experiență politică a membrilor partidului va afecta negativ încrederea investitorilor și va destabiliza economia Islandei.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”