Italia prelungește cu trei ani termenul de prescripție

Italia prelungește cu trei ani termenul de prescripție

Italia, criticată pentru durata lungă a proceselor sale judiciare, s-a dotat cu o nouă lege care prelungește cu trei ani termenul de prescripție, transmite joi AFP.

Spre deosebire de numeroase alte țări, acțiunea judiciară nu suspendă prescripția în dreptul italian.

Noua lege, adoptată miercuri seară printr-un ultim vot al deputaților, instaurează o suspendare a prescripției pentru 18 luni după o condamnare în primă instanță și pentru alte 18 luni după o condamnare în apel.

În ceea ce privește violențele comise contra minorilor, sexuale sau de altă natură, termenul de prescripție începe din ziua în care victima împlinește vârsta de 18 ani.

Pentru a se evita ca aceste măsuri să nu prelungească procedurile, reforma le impune magistraților anchetatori un termen de cel mult șase luni pentru a solicita judecătorului investigații preliminare, clasarea cazului sau retrimiterea în justiție. Acest termen este adus la 15 luni în anchetele privind terorismul și criminalitatea organizată.

Noua lege mai prevede pedepse mai grele pentru diverse tipuri de delicte: în cazul spargerilor și al furturilor pedeapsa minimă este majorată de la 1 an la trei ani, iar în cazul furturilor cu mână armată pedeapsa minimă va fi de patru ani, față de trei ani până acum.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ VIDEO Primele imagini cu „măcelul” produs de ucraineni la baza militară rusească din Crimeea

2 VIDEO „Acesta este doar începutul” / Ucrainenii au „măcelărit” aerodromul din Crimeea de unde rușii efectuează lovituri aeriene asupra orașelor!

3 VIDEO Cu monstrul ăsta i-au „spart” ucrainenii pe ruși în Crimeea! / Americanii, se spune, și-au băgat și ei, puțin, codița...

4 Ucrainencele au strâns 700.000 de dolari pentru armată vânzând fotografii erotice

5 Unul dintre marii aliaţi ai SUA a reziliat un contract de achiziţie pentru elicoptere militare ruseşti în valoare de 228 de milioane de euro