Justiţia britanică ordonă extrădarea în Franţa a unui personaj-cheie în ancheta privind finanţarea campaniei lui Sarkozy

Justiţia britanică ordonă extrădarea în Franţa a unui personaj-cheie în ancheta privind finanţarea campaniei lui Sarkozy

Tribunalul londonez din Westminster a ordonat marţi extrădarea în Franţa a omului de afaceri Alexandre Djouhri, personaj-cheie în ancheta autorităţilor franceze cu privire la presupusa finanţare de către Libia a campaniei prezidenţiale a lui Nicolas Sarkozy în 2007, relatează AFP.

Djouhri şi-a anunţat imediat intenţia de a contesta în apel decizia de extrădare, pentru care are la dispoziţie un termen de şapte zile.

'Mi-au întins o capcană judiciară, nu este vorba de fugă. Am o reşedinţă, trăiesc în Elveţia, îmi plătesc impozitele. Mi-au întins o cursă ca să mă aresteze aici', a declarat el presei înaintea de intrarea la tribunal.

Convocat de mai multe ori de justiţia franceză, Djouhri, în vârstă de 60 de ani, a fost arestat în ianuarie 2018 pe aeroportul londonez Heathrow, la coborârea din avionul de la Geneva. El a fost reţinut în baza unui mandat de arestare european, emis de Franţa, care îl acuză de 'deturnare de fonduri publice' şi de 'corupţie'.

Numele său a apărut în special în legătură cu vânzarea suspectă în 2009 a unei vile situate la Mougins, pe Coasta de Azur, către un fond libian administrat de un demnitar al regimului lui Muammar Gaddafi.

Djouhri, un personaj familiarizat cu reţelele dreptei politice franceze şi un apropiat al fostului secretar general de la Elysée, Claude Guéant, este suspectat că ar fi fost, în spatele mai multor nume de împrumut, adevăratul proprietar al vilei şi că ar fi cedat-o, la un preţ supraevaluat, ceea ce i-ar fi permis să ascundă eventuale plăţi ilegale.

În apărarea sa, avocaţii lui Djouhri au scos în evidenţă 'contextul politic puternic' al acestei cereri de extrădare, menţionând cazul presupusei finanţări libiene a campaniei prezidenţiale a lui Sarkozy în 2007.

Acest dosar i-a adus fostului preşedinte anchetarea pentru 'corupţie pasivă', 'finanţare ilegală de campanie electorală' şi 'tăinuire de deturnare de fonduri publice libiene'. El nu are dreptul să meargă în Libia şi nici să se întâlnească cu nouă persoane implicate în anchetă, printre care Alexandre Djouhri.

Apărarea l-a prezentat pe Djouhri drept o ţintă 'evidentă' pentru anchetatorii care caută să ajungă pe cale indirectă la Sarkozy, avocaţii încercând în acelaşi timp să discrediteze această anchetă. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Când intervine FBI e groasă / Amănunte sulfuroase din dosarul DNA care-l vizează pe Dragnea

2 Se făcuse sârma ghem știți voi unde? / Moldoveanca s-a operat de urgență la un spital privat / Atenție, n-a scris …

3 România jefuită / Cât a încasat Anca Alexandrescu de la KazMunayGas, kazahii pe care Ponta i-a iertat de 600 mil…

4 Date și amănunte care dau fiori...

5 Ciolaniada liberală / Guvernul Cîţu porneşte morişca nepotismului de stat