Legea prin care judecătorii CCR nu pot fi reţinuţi, arestaţi, trimişi în judecată fără încuviinţarea plenului-promulgată

Legea prin care judecătorii CCR nu pot fi reţinuţi, arestaţi, trimişi în judecată fără încuviinţarea plenului-promulgată

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi actul normativ care modifică şi completează Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, care prevede că judecătorii CCR nu pot fi reţinuţi, arestaţi, percheziţionaţi, trimişi în judecată fără încuviinţarea plenului Curţii.

Legea a fost reexaminată ca urmare a deciziei CCR, Parlamentul eliminând din textul adoptat iniţial prevederea potrivit căreia judecătorii Curţii Constituţionale nu pot fi urmăriţi penal fără încuviinţarea plenului Curţii.

Actul normativ prevede că încuviinţarea reţinerii, arestării, percheziţiei sau trimiterea în judecată se dă cu votul a două treimi din numărul judecătorilor Curţii Constituţionale, după ascultarea judecătorului în cauză.

Curtea Constituţională a decis în 20 martie, la sesizarea parlamentarilor PNL şi USR, că unele dispoziţii din legea de modificare a Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale sunt neconstituţionale.

Senatul a reexaminat, în calitate de for decizional, proiectul de modificare a Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, iniţiat de deputatul Adnagi Slavoliub (minorităţi). AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...