Liberalii au votat cu majoritate conducerea rotativă, cu primul premier de la PNL/Boc, foarte dur în discuții cu Florin Cîțu

Liberalii au votat cu majoritate conducerea rotativă, cu primul premier de la PNL/Boc, foarte dur în discuții cu Florin Cîțu

Liberalii au decis marți, în ședința Biroului Executiv să accepte varianta premierului prin rotație dar cu o condiție. Liderii PNL și-au exprimat pe rând opțiunea privind ocuparea postului de prim-ministru prin rotație dar vor ca PNL să fie primul partid care dă premierul. Emil Boc a propus ca mandatul de negociere să fie flexibilizat astfel încât președintele Klaus Iohannis să aibă libertatea de a nominaliza premierul, au declarat pentru HotNews.ro surse liberale participante la ședință. Discuțiile au avut în contextul în care Florin Cîțu i-ar fi transmis lui Marcel Ciolacu că acceptă ca PSD să ia funcția de premier.
  • Ora 21:24 Buican și Gheorghe Falcă au votat împotrivă.
  • UPDATE Ora 21:19 Florin Cîțu a făcut declarații laconice jurnaliștilor spunând că nu a fost supusă votului propunerea care ar fi dat posibilitatea numirii altor premieri liberali în afara lui Cîțu. Acesta a mai spus, de asemenea, că nu s-a pus în discuție numele vreunui premier. Cîțu a mai spus că PNL nu și-a schimbat mandatul și că va continua negocierile cu PSD, solicitând sistem rotativ de numire al premierului, cu primul mandat aparținând PNL:
  • UPDATE Ora 21:13 Emil Boc a fost foarte dur cu Florin Cîțu pe parcursul ședinței, susțin sursele politice consultate de G4Media. Emil Boc a spus, la adresa lui Florin Cîțu, că „alții” pun mai presus interesele lor de interesul PNL.
UPDATE 21.05 Ședința s-a încheiat. Liberalii au decis să accepte varianta de premier prin rotație dar cu condiția ca PNL să numească primul. Împotriva deciziei s-au înregistrat două voturi şi patru abţineri, potrivit surselor HotNews.ro.
  • UPDATE Ora 20:45 Prim-vicepreședintele PNL Iulian Dumitrescu a spus în cadrul ședinței că nu este cazul ca vreun liberal să se gândească la faptul că aceștia ”pot da țeapă PSD”. Pe de altă parte, ministrul interimar al Energiei Virgil Popescu se împotrivește rotației premierilor PNL și PSD la guvernare și propune ca premierul să fie exclusiv PNL. Popescu cere, de asemenea, ca președintele Iohannis să fie cel care decide.
  • UPDATE ora 20.16 Deputatul de Iași și consilier onorific al premierului Cîțu, Alexandru Muraru, a cerut ca președintele Klaus Iohannis să aibă libertatea de a alege șeful Executivului și un fel de drept de veto asupra nominalizării. Muraru a spus că șeful statului nu poate fi pus ”cu spatele la zid” și nu poate primi ”în plic” numirea premierului. Totodată, Muraru a mai spus că este inacceptabil ca premierul să nu aibă aceeași culoare politică precum secretarul general al Guvernului. Drept dovadă, nici Emil Boc, nici Adrian Năstase, Florin Cîțu sau Victor Ponta nu avut alți șefi SGG, care sunt cei mai de încredere oameni ai prim-miniștrilor.
UPDATE ora 20.15 Toți liderii PNL susțin varianta ca PNL să dea primul premierul. De asemenea mai mulți lideri PNL au pledat pentru posibilitatea ca președintele Klaus Iohannis să poată alege șeful Executivului
UPDATE ora 19.55 Florin Cîțu le-a prezentat liberalilor ce presupune varianta premierului prin rotație: 18 luni premier PNL urmat de 18 luni premier PSD iar ministerele să nu se schimbe odată cu rotația premierului
UPDATE ora 19.40 A început discuția despre varianta premierului prin rotație. Emil Boc a propus flexibilizarea nominalizării premierului, altul decât președintele PNL, Florin Cîțu.
UPDATE 19.20 prim-vicepreședintele Gheorghe Flutur prezintă capitolele din programul de guvernare convenite cu PSD. Potrivit surselor HotNews.ro, Flutur le-a spus colegilor că se va menține cota unică iar programul de guvernare va avea amprenta PNL. Acesta le-ar fi spus liderilor PNL că s-a luptat să nu fie introduse taxe și impozite.

În cadrul ședinței, premierul interimar Florin Cîțu le promite colegilor săi că programul de guvernare va avea amprenta PNL și le explică faptul că s-a luptat ca să nu fie introduse taxe și impozite în programul de guvernare, conform acelorași surse.

Vicepreședintele PNL, Gheorghe Falcă, a declarat marți seară, la Antena 3, înainte de întâlnirea cu liderii PNL în cadrul Biroului Executiv că echipa de negociere este mandatată să formeze un guvern în jurul unui premier liberal.

Falcă a mai declarat că nu crede că Florin Cîțu ar fi votat de social-democrați și ar fi probleme și la aplicarea Constituției.

  • ”Echipa de negociere să ne prezinte situația. I-am mandatat să ne prezinte un guvern în jurul unui premier PNL, sper că au atins obiectivul. Când am vorbit despre negocierea cu PSD, nu cu USR, ideea era ca premierul să fie PNL. Nu-mi dau seama ce va decide partidul. Dacă facem o discuție prin rotație înseamnă că o să-l punem pe președintele României să dea un premier PSD și parlamentarii PNL să voteze un premier PSD și e cam repede după experiența guvernărilor Dăncilă și celelalte guvernări PSD din urmă cu câțiva ani. Cel mai bine era ca partidele să-și facă majoritatea, să se gândească la guvernare, miniștri și președintele să numească un premier pentru 3 ani. Florin Cîțu nu cred că ar primi sprijinul din partea PSD și am avea probleme la aplicarea Constituției”,a declarat Gheorghe Falcă, marți seară, la Antena 3.


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Florin Călinescu, dividende de peste un milion de lei...

3 Primul general român format la Harvard răspunde unei întrebări presante. Ce șanse mai are Ucraina să învingă Rusia

4 Citiți și judecați voi...

5 Foarte interesante amănunte...