LIVE Proasta și Fiola, smotocite de președinte, la Cotroceni

LIVE Proasta și Fiola, smotocite de președinte, la Cotroceni

Președintele Klaus Iohannis a lansat un avertisment pentru Guvern, cu privire la legea salarizării. Klaus Iohannis spune că politicile fiscale ale Guvernului sunt imprudente şi necorelate cu dinamica economiei. Mai mult, măsurile luate de guvern prin legea salarizării sunt departe de a aduce stabilitate şi echilibru ăn sisteuml bugetar. Dimpotrivă, avertizează preşedintele, măsurile urmate de diverse modificări ulterioare au creat noi discriminări între categoriile de salariaţi.

 Comunicatul Administrației prezidențiale:

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a întâlnit marți, 3 aprilie a.c., la Palatul Cotroceni, cu doamna Viorica Dăncilă, prim-ministru, și cu doamna Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii și Justiției Sociale.

Întâlnirea a avut loc la solicitarea Președintelui Klaus Iohannis de a discuta, la finalul primului trimestru, efectele aplicării legislației privind salarizarea din sistemul bugetar din perspectiva principiilor și angajamentelor în materie de politică salarială asumate anul trecut de coaliția PSD-ALDE.

Președintele României a atenționat Guvernul că, după primele 3 luni de aplicare, efectele noii legislații privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice arată că Legea se află în contradicție cu principiile egalității și predictibilității de la care a emanat, în condițiile în care s-a intervenit cu excepții punctuale pentru diferite categorii de personal, ceea ce anulează inclusiv caracterul unitar al intenției legislative.

Prim-ministrul a prezentat Președintelui României situația salarială, oferind asigurări de stabilitate în privința resurselor financiare necesare aplicării Legii salarizării și a majorărilor salariale asumate până în prezent. La rândul său, ministrul Muncii a detaliat principiile care au stat la baza actualului cadru de salarizare, făcând referire la grila salarială care își va produce pe deplin efectele din 2022. Totodată, a fost exprimată poziția Guvernului de a menține cadrul salarial instituit prin Legea 153/2017.

Președintele Klaus Iohannis a arătat că suprapunerea Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice cu modificarea Codului Fiscal prin OUG 79/2017 a condus la diminuări salariale pentru unele categorii de personal, atât la nivel central, cât și local, consecințe negative pe care Guvernul nu le-a prevăzut. Deși au fost promise majorări de 25% ale salariilor începând cu 1 ianuarie 2018, aceste creșteri au fost de fapt anulate prin artificiul fiscal al mutării contribuțiilor sociale în sarcina angajaților.

Remedierea acestor deficiențe a impus adoptarea de către Guvern a unor ordonanțe care au adus modificări Legii 153, cum ar fi OUG 62/2017 și OUG 91/2017. Prin excepțiile intervenite de la regulile aplicării etapizate, în contradicție cu principiul sustenabilității enunțat de Legea 153, cadrul salarial actual se îndepărtează de exigențele remunerării muncii prestate și ajunge să valorifice mai degrabă apartenența personalului la o instituție sau alta.

În acest sens, Președintele României a atras atenția că situația salarială este în continuă modificare, fiind departe de a satisface principiile și criteriile de stabilitate asumate inițial, precum și promisiunile electorale ale coaliției PSD-ALDE. Președintele Klaus Iohannis a evidențiat că trebuie evitat acest carusel al modificărilor salariale și al impredictibilității, altfel Legea 153 va deveni curând o altă formă fără fond, dată fiind amendarea continuă a acesteia prin ordonanțe care nu doar rezolvă, dar și creează noi probleme.

Președintele Klaus Iohannis a arătat că nu se mai poate vorbi de predictibilitate în mecanismul de stabilire a drepturilor salariale, atât timp cât apar diverse noi amendamente pentru diferite categorii de personal, care introduc discriminări salariale și încurajează solicitări similare și din partea altor categorii de personal, cu prețul unor riscuri privind încadrarea în țintele bugetare asumate de către Guvern.

În legătură cu creșterile mult așteptate ale salariilor medicilor, dar și ale personalului din educație, măsuri care rezolvă doar parțial problemele de fond din aceste domenii, Președintele României a menționat că asemenea creșteri salariale trebuie însoțite de garanții pentru viitor, astfel încât aceste priorități de politică salarială să își atingă obiectivele de performanță asumate.

De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a subliniat că, pe fondul unor politici fiscal-bugetare imprudente și necorelate cu dinamica economică de ansamblu, există riscul ca puterea de cumpărare a românilor să scadă în continuare. Transferul contribuțiilor sociale în sarcina fiscală a angajatului și reducerea impozitului pe salarii de la 16% la 10% a condus, până în prezent, la o creștere modică a salariilor nete, de aproximativ 5%, în medie, la nivelul sistemului bugetar. Însă și această mică majorare a salariilor nete este anulată de intensificarea inflației, care a ajuns la 4,7% în februarie 2018.

În acest sens, Președintele Klaus Iohannis a solicitat Guvernului prudență în abordarea politicilor economice, astfel încât să fie asigurată sustenabilitatea nivelului de trai al cetățenilor.

Proasta României și Fiola au fost chemate astazi la Palatul Cotroceni.

Intalnirea, care a inceput la ora 12:00 si a durat aproximativ o ora, a fost anuntata de Administratia Prezidentiala, insa tema discutiilor nu a fost precizata initial. Aproape 24 de ore mai tarziu Dancila a confirmat ca discutiile vor aborda, "la modul general", bugetul si salarizarea.

Situatiile salariilor si pensiilor sunt cele doua scandaluri ale momentului. Legea Salarizarii promitea cresteri substantiale de venit, care au fost apoi amputate de trecerea contributiilor in sarcina angajatului sau plafonarea sporurilor, iar in ceea ce priveste pensiile, modificarea procentului la Pilonul II (de la 5,1% la 3,75%) a diminuat contributiile, chiar daca guvernantii au dat asigurari ca acest lucru nu se va intampla.

Dupa discutiile de la Cotroceni Dancila va merge la ora 16:00 si in plenul Camerei Deputatilor, unde a fost chemata de PNL pentru a le spune romanilor unde sunt banii din cresterea economica, "ce se intampla cu tara" si "incotro se indreapta".

Comisarul.ro va prezinta, in format LIVE TEXT, cele mai importante declaratii si momente privind intalnirea dintre presedintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dancila si ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu:

13:16 - Intalnirea dintre presedinte, premier si ministrul Muncii s-a incheiat, discutiile privind salariile romanilor durand aproximativ o ora. Niciuna dintre parti nu a facut declaratii de presa la final, asa ca inca asteptam sa aflam concluziile discutiilor.

12:31 - Presedintele Klaus Iohannis a declarat, la inceputul intalnirii, ca "lucrurile au evoluat", iar primele concluzii pot fi trase.

"V-am chemat astazi sa avem o discutie pe tema salarizarii. Lucrurile au evoluat si putem sa tragem primele concluzii: exista categorii de salariati nemultumiti, vedem miscari sindicale", a declarat seful statului, facand referire la protestele din ultima perioada, desfasurate din cauza masurilor luate de Guvern dupa ce a fost data Legea Salarizarii.

11:59 - Premierul Viorica Dancila si ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, au ajuns la Palatul Cotroceni.

10:01 - Prima explicatie a prim-ministrului despre Pilonul II de pensii a venit, marti, la aproape o saptamana de cand romanii s-au trezit cu contributiile taiate.

"Se pare ca nu au crescut salariile peste tot", e motivatia pe care Dancila o ofera pentru scaderea contributiilor. Consultantii fiscali spun insa ca aceasta este "o minciuna ordinara", pentru ca scaderea contributiilor la Pilonul II de pensii s-a inregistrat si acolo unde angajatorul a majorat in mod corespunzator venitul brut al angajatului.

09:52 - Viorica Dancila a confirmat ca discutiile pe care le va purta astazi cu presedintele Klaus Iohannis se vor axa pe salarizare si pe buget, acestea fiind "subiectele la modul general".

"Da, merg la Cotroceni, mi se pare firesc. Vreau sa am o colaborare buna cu presedintele. (...) Discutiile se vor axa pe salarizare, pe buget. Cam astea sunt subiectele la modul general. Dupa ce o sa vorbesc cu domnul presedinte, o sa va dau mai multe detalii. Am discutat despre acest lucru cand am avut CSAT, deci acum doua saptamani.

Am vorbit de atunci despre o intalnire pentru a discuta aceste subiecte. Deci nu este o invitatie de care nu stiam sau este o surpriza. Am discutat atunci. Ramanea sa stabilim doar data", a declarat Dancila, care a participat, alaturi de ministrul de Interne, Carmen Dan, la manifestarile organizate de Ziua Jandarmeriei in Parcul Carol.




Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”