Lovitură pentru Simona Halep: „Riscul contaminării unui supliment nutritiv cu Roxadustat este ZERO”

Lovitură pentru Simona Halep: „Riscul contaminării unui supliment nutritiv cu Roxadustat este ZERO”

Dragoș Damian, directorul general al fabricii de medicamente Terapia Cluj, a explicat că substanța Roxadustat nu avea cum să ajungă accidental în suplimentele nutritive, variantă pe care o susține Simona Halep în apărarea sa, după ce a fost depistată pozitiv la un control antidoping.

Simona Halep nu a mai evoluat din august anul trecut. Foto Profimedia

„Este imposibil ca această substanță activă, Roxadustat, să ajungă, accidental, după un proces de fabricație într-o companie farmaceutică într-un baton energizant sau supliment nutritiv. Este absolut imposibil să ajungă accidental”, a declarat Dragoș Damian pentru ProSport.

El explică faptul că Evrenzo, medicamentul a cărui substanța activă, Roxadustat, a fost depistată în probele doping ale lui Halep la US Open nu ar putea fi produs pe aceeași linie de fabricație cu un supliment nutritiv care, contaminat, să fie apoi comercializat.

„Cine produce Roxadustat nu produce batoane proteice și băuturi energizante, sunt companii farmaceutice care sunt inspectate, care obțin certificari foarte greu de la agențiile medicamentului din lume”, spune șeful fabricii de medicamente Terapia.

60 de teste până la ieșirea din procesul de producție

„Pe fiecare slot din procesul de fabricație sunt patru etape. De când se introduce în fabricație substanța activă și până ce iese de pe linia de producție, pentru medicamentul pe care-l vedem în farmacie, în cutia aceea, există 60 de teste diferite care arată conformitatea”.

„Suplimentul nutritiv ingerat de Simona nu provine dintr-o companie farmaceutică”, e sigur Dragoș Damian, care continuă: „Posibilitatea este zero ca alte produse fabricate de producător să fie contaminate cu Roxadustat. Riscul de contaminare într-o procesare de medicamente este practic ZERO într-o companie farmaceutică acreditată de agențiile internaționale de control”.

3-4 ore durează curățarea benzii de producție

Directorul fabricii de medicamente detaliază și cum decurge fabricarea și verificarea produselor: „După ce se fabrică un medicament, linia de producție este imediat foarte bine curățată conform unor standarde, proces care durează 3-4 ore, poate mai mult, înainte ca următoarea serie, din următorul medicament, să intre în fabricație.

Dacă există o astfel de situație, automat, toate sistemele de producție sunt oprite ca urmare a monitorizării. Există testări pe medicamente atât pe etapa de materii prime, în procesul de producție și pe produsul finit. Prin absurd că a fost provocată contaminarea, produsul contaminat este scos din fabricație și distrus”, spune Dragoș Damian

Rămâne varianta ca suplimentul nutritiv contaminat folosit de Simona Halep să fi fost contrafăcut. Însă această posibilitate este destul de puțin credibilă, având în vedere totuși că vorbim despre un sportiv care a jucat la cel mai înalt nivel și care nu consumă produse cumpărate de pe tejghelele oricărui magazin.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...