Macron, invitat de Trump într-o vizită de stat în SUA la sfârşitul lui aprilie (surse)

Macron, invitat de Trump într-o vizită de stat în SUA la sfârşitul lui aprilie (surse)

Preşedintele francez Emmanuel Macron va efectua în jurul datei de 24 aprilie o vizită de stat în Statele Unite ale Americii, prima de acest rang a unui lider străin sub mandatul lui Donald Trump, informează miercuri AFP, citând mai multe surse diplomatice.

Preşedintele Trump a decis la sfârşitul lui ianuarie să-i adreseze o invitaţie omologului său francez de a vizita Casa Albă, după ce a fost primit cu mare fast la Paris în vara trecută, pe 13 şi 14 iulie, cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei.

Emmanuel Macron ar urma să se afle la Washington pe 23 şi 24 aprilie, după o posibilă vizită la New Orleans - oraş care aniversează 300 de existenţă -, o ocazie de a discuta despre francofonie.

Potrivit surselor, Trump ar fi decis să-i acorde lui Macron onoarea primei vizite de stat în mandatul său mai ales datorită insistenţelor soţiei miliardarului, Melania. O vizită de stat, de rangul cel mai ridicat din punct de vedere diplomatic, implică numeroase onoruri, printre care o ceremonie la Casa Albă, precizează AFP.

Emmanuel Macron şi Donald Trump întreţin relaţii amicale în pofida divergenţelor pe numeroase subiecte, mai ales pe cel al schimbărilor climatice după retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris, în iunie 2017.

La Paris, Macron i-a întins covorul roşu lui Trump şi l-a invitat să asiste la parada militară de pe Champs-Elysées. Entuziasmat de acest spectacol, Donald Trump şi-a arătat dorinţa de a organiza o defilare similară la Washington, un proiect care a fost confirmat miercuri.

Vizita perechii Trump la Paris s-a desfăşurat în timp ce în Marea Britanie se strângeau semnături contra invitării preşedintelui american într-o vizită de stat la Londra, cerându-se ca aceasta să fie doar de rangul unei simple vizite. Petiţia a strâns aproape 1,9 milioane de semnături şi, la 12 ianuarie, Donald Trump şi-a anulat deplasarea în Marea Britanie, sub pretextul unui dezacord privind amplasamentul noii ambasade a SUA la Londra, pe care urma să o inaugureze.

Într-un interviu acordat televiziunii elveţiene RTS, la sfârşitul lunii ianuarie, Emmanuel Macron a reafirmat 'prietenia' sa faţă de omologul său american şi importanţa strategică a acestei alianţe. 'Această relaţie personală (cu el) este pentru mine foarte puternică, sunt foarte ataşat de ea. Iar Statele Unite sunt partenerul nostru în lupta împotriva terorismului, viitorul Siriei sau pacea în Orientul Mijlociu. Dacă ne supărăm cu ei, nu vom mai putea acţiona', a subliniat preşedintele francez. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Turcii intră surprinzător pe Autostrada Transilvania, pe tronsonul unde lucrează românii de la UMB!