MAE reacționează la mesajele instigatoare ale președintei Ungariei

MAE reacționează la mesajele instigatoare ale președintei Ungariei

Ministerul Afacerilor de Externe a reacționat duminică seară la mesajele postate în mediul online de președinta Ungariei, Katalin Novak, privind Ardealul. Ea a postat în cursul zilei, pe Facebook, un videoclip cu imnul Ținuțului Secuiesc, după vizita în România, la Șumuleu Ciuc. Materialul avea în descriere un vers al cântecului cu trimitere la Transilvania: „Nu lăsa să piară Ardealul, Doamne”. MAE dezaprobă ferm afirmațiile acesteia și susține că i-a transmis liderului de la Budapesta că „astfel de declarații nu corespund dezideratului promovării unei relații pragmatice, de bună vecinătate și colaborare dintre cele două țări”.

Reprezentanţii MAE spun că a fost prompt contactat ambasadorul Ungariei la Bucureşti Zákonyi Botond şi i-a transmit dezaprobarea fermă cu privire la mesajele publice neadecvate, precum cel care vizează o regiune istorică a României care „nu corespund dezideratului promovării unei relaţii pragmatice, de bună vecinătate şi colaborare dintre cele două ţări”.

„MAE român l-a contactat prompt pe ambasadorul Ungariei în România și a transmis dezaprobarea fermă cu privire la faptul că, în pofida repetatelor apeluri ale părții române la manifestarea reținerii în declarații și mesaje publice în contextul vizitelor private efectuate de oficiali și politicieni ungari în România, și în contextul vizitei din aceste zile au fost lansate mesaje publice neadecvate, precum cel care vizează o regiune istorică a României.

În context, a mai fost precizat faptul că astfel de declarații nu corespund dezideratului promovării unei relații pragmatice, de bună vecinătate și colaborare dintre cele două țări, în interesul nemijlocit al cetățenilor români și ungari indiferent de etnie, precum și spiritului Tratatului de înțelegere, cooperare și bună vecinătate dintre România și Republica Ungară (semnat la Timișoara, la 16 septembrie 1996) și Declaraţiei de Parteneriat Strategic dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa secolului XXI (adoptată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002)”, a transmis Ministerul Afacerilor de Interne.

Preşedinta Ungariei a fost prezentă sâmbătă la pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc. Ulterior, aceasta a publicat un material video de la eveniment, cu imnul Ținutului Secuiesc. Clipul este însoțit de un mesaj, un vers al cântecului, care face trimitere la Transilvania. „Nu lăsa să piară Ardealul, Doamne”.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ne-am uitat şi între picioarele ei” / O concurentă de la Vocea României, în atenția CNA

2 Andreea Esca dispare un timp de la știrile Pro TV. La 51 de ani se lansează într-o nouă provocare

3 Simona Halep a dat în judecată compania canadiană care a produs suplimentul contaminat / Cere despăgubiri de câteva milioane de dolari

4 „Sunt șocat, sunt consternat și, în același timp, debusolat” / Dorian Popa, țepuit de milionarul Donca

5 VIDEO Momentul arestării interlopului Rechinul, care a furat 200.000.000$ de pe carduri în Mexic