Manfred Weber îl avertizează pe Orban înainte de votul din Parlamentul European privind Ungaria

Manfred Weber îl avertizează pe Orban înainte de votul din Parlamentul European privind Ungaria

Liderul grupului PPE din Parlamentul European, conservatorul german Manfred Weber, care aspiră să devină viitorul preşedinte al Comisiei Europene, a avertizat luni că va lua poziţie împotriva Ungariei dacă premierul Viktor Orban nu răspunde îngrijorărilor UE faţă de încălcarea valorilor democratice în ţara sa, relatează dpa.

Declaraţiile lui Manfred Weber au loc înainte de votul de miercuri în plenul Parlamentului European. Deputaţii europeni urmează să supună la vot un raport care critică starea statului de drept în Ungaria, pregătit de Comisia pentru libertăţi civile a PE (LIBE).

Raportul elaborat de eurodeputata Judith Sargentini, din partea Verzilor, constată ''un risc clar de încălcare gravă de către Ungaria a valorilor Uniunii Europene" şi cere activarea procedurii articolului 7, prin care poate fi suspendat dreptul de vot al unui stat în Consiliul UE, cu condiţia unui vot unanim în acest sens din partea tuturor celorlalte state membre.

Votul Partidului Popular European (PPE, de centru-dreapta), din care face parte partidul Fidesz al lui Viktor Orban, va fi crucial pentru obţinerea majorităţii de două treimi din voturi necesare pentru adoptarea moţiunii.

Orban şi partidul său, la putere din 2010, sunt constant acuzaţi de îngrădirea a numeroase contraputeri şi de măsuri care aduc atingere statului de drept, modificând profund funcţionarea instituţiilor ţării.

Manfred Weber a declarat că democraţia, statul de drept şi libertatea de opinie sunt valori de bază ale PPE şi, de asemenea, ale Uniunii Europene.

'De aceea mă aştept ca premierul ungar să se apropie de partenerii UE şi să îşi manifeste intenţia de a face compromisuri', a afirmat Weber într-un interviu pentru cotidianul german Bild.

'Dacă acest lucru nu se întâmplă, noi în PPE trebuie să spunem: 'Valorile noastre nu sunt negociabile'. Guvernul ungar urmează în prezent o cale care îi îngrijorează pe mulţi', a mai spus liderul grupului PPE.

Purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, a declarat luni că deputaţi de stânga şi liberali din Parlamentul European conduc 'o vânătoare de vrăjitoare împotriva Ungariei' cu scopul de a reduce la tăcere Budapesta în privinţa migraţiei.

'Este o încercare disperată în numele grupurilor pro-migraţie de trage Ungaria la răspundere', a declarat Kovacs pentru jurnalişti la Bruxelles.

Budapesta susţine că singura modalitate de a face faţă fluxurilor de migranţi în Uniunea Europeană este blocarea sosirilor ilegale, mai degrabă decât redistribuirea refugiaţilor.

Statele membre ale UE ar trebui să acorde aceeaşi atenţie poziţiei ţării în ceea ce priveşte migraţia şi să aibă o dezbatere bazată pe 'bun simţ' mai degrabă decât pe ideologie, a spus Kovacs. El a adăugat că raportul care va fi votat miercuri conţine 'greşeli factuale', 'minciuni' şi cazuri care au fost deja judecate. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Etnicii minoritari din armata rusă au început să vorbească în limba nativă pentru a nu fi bombardați de ucraineni

2 Așa arată prostia made in Rusia...

3 ULTIMA ORĂ Primul oficial ucrainean de top care admite că este „imposibil” ca Ucraina să învingă Rusia cu nivelul actual de sprijin din Occident

4 O nouă ameninţare lansată de propaganda rusă: „Două rachete nucleare vor lovi imediat. Una la Washington, cealaltă la Londra” VIDEO

5 Foarte interesante amănunte!