Marea Britanie: Bugetul pentru apărare a coborât sub 2% din PIB în 2016, potrivit unui think-tank

Bugetul pentru apărare al Marii Britanii a scăzut anul trecut sub ținta de 2% din PIB stabilită la nivelul NATO, a indicat marți Institutul Internațional de Studii Strategice (IISS) de la Londra, transmite Reuters.

Guvernul a contestat aceste cifre, precizând că, potrivit statisticilor NATO, Marea Britanie a cheltuit anul trecut pentru apărare 2,21% din PIB.

"În 2016, doar două state europene din NATO, Grecia și Estonia, au atins obiectivul de a cheltui 2% din PIB pentru apărare, în scădere față de numărul de patru din 2015", a declarat John Chipman, director general pentru securitate globală al IISS, cu ocazia lansării unui raport cu privire la capacitățile militare la nivel global.

"Marea Britanie a coborât ușor sub acest prag, la 1,98%, întrucât economia sa a crescut mai rapid în 2016 decât cheltuielile de apărare. Cu toate acestea, Marea Britanie rămâne singurul stat european în topul primelor cinci țări în privința bugetelor de apărare în 2016", a menționat Chipman.

Potrivit guvernului, IISS a evaluat aceste cheltuieli în dolari, fiind astfel influențate de fluctuațiile cursului de schimb.

"Aceste cifre sunt greșite: cifrele interne ale NATO arată în mod clar că Marea Britanie cheltuiește peste 2% din PIB-ul său pentru apărare", a afirmat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, într-un comunicat.

"Bugetul nostru pentru apărare este cel mai mare din Europa, al doilea din cadrul NATO, și crește în fiecare an, pe măsură ce investim 178 miliarde de lire sterline în echipamente noi, iar Marea Britanie își crește dotarea, cu nave, submarine și avioane noi în următorul deceniu", a mai arătat purtătorul de cuvânt.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Sondaje PSD cu erori mari și facturi uriașe

2 Lista completă a jurnaliștilor și analiștilor care-i vor pune întrebări lui Klaus Iohannis la dezbaterea de ma…

3 Cum susținea Viorica Dăncilă în PE adoptarea Ordonanței 13 care-l salva pe Dragnea

4 Ce e asta? Astăzi este ziua Olguței, cumva?

5 Rareș Bogdan / Dezbaterea lui Iohannis va fi pe model american. Ne așteptăm ca audiența să fie de peste 7 milio…

recomandări

Te ia DNA: ISU

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

America literară - o hartă a celor mai bune cărți pentru fiecare stat - partea I