Mărturiile unui fost mercenar Wagner: Motivul confictului dintre Prigojin și Șoigu

Mărturiile unui fost mercenar Wagner: Motivul confictului dintre Prigojin și Șoigu

Un fost membru al companiei militare Wagner face dezvăluiri despre legăturile acesteia cu Directoratul Principal de Informații (GRU) din Statul Major al Armatei Ruse și Ministerul Apărării de la Moscova.

Mercenari Wagner în regiunea Lugansk, din estul Ucrainei FOTO Profimedia

Potrivit lui Aleksandr Zlodeev, fost membru Wagner, această companie militară cunoscută ca armata din umbră a Kremlinului este un proiect comun al GRU și al Ministerului rus al Apărării. Însă, odată cu apariția lui Evgheni Prigojin în proiect, cooperarea a mers prost din cauza unor certuri cu Ministerul Apărării.

Zlodeev s-a alăturat Wagner încă de la înființarea sa, în 2014, an în care Rusia a anexat peninsula Crimeea și a susținut izbucnirea unei rebeliuni proruse în Donbas, regiune din estul Ucrainei.

Contractul lui Zlodeev cu Wagner a fost încheiat la poligonul de antrenament Molkino, în tinuțul Krasnodar, unde unde se află părți ale forțelor speciale ale GRU.

Pe atunci, Wagner încă nu avea această denumire și era înregistrată la o adresă din regiunea Moscova.

Salariul oferit de Wagner se ridica la 60.000 de ruble (aproape 1.000 de euro), iar misiunile în străinătate erau remunerate cu sume cuprinse între 130.000 și 150.000 de ruble (între 2.125 și 2.450 de euro).

Wagner era înarmată și echipată prin intermediul Ministerului rus al Apărării și era condusă de Dimtri Utkin, fostul comandant al celui de-al 700-lea detașament al forțelor speciale separate din cadrul Brigăzii a 2-a de forțe speciale separate a GRU.

Un alt fondator al Wagner este Andrei Troșev, care venea din când în când la baza Molkino. Troșev era responsabil de serviciul de securitate al grupului și avea legături cu Serviciul Federal de Securitate (FSB, fostul KGB). Potrivit lui Zlodeev, relațiile dintre GRU și FSB erau tensionate. Fostul membru Wagner spune că FSB chiar a încercat să-l recruteze pentru a fi agentul său în cadrul companiei militare.

Prigojin a apărut mai târziu în cadrul companiei. Dar, odată cu sosirea sa, „influența biroului” a devenit vizibilă, în timp ce salariile au început să scadă.

Zlodeev spune că nu l-a văzut niciodată pe Prigojin personal, dar a vorbit cu el la telefon după capturarea Palmirei.

„Avea indicativul Serghei Sergeevici sau Nikolai Nikolaevici, dar știam că era el”, afirmă fostul mercenar.

Zlodeev mai dezvăluie că Evgheni Prigojin, cunoscut ca „Bucătarul lui Putin”, s-a certat cu ministrul Apărării după capturarea Palmirei. Motivul? Vladimir Putin l-a lăudat pe Prigojin pentru această operațiune, ceea ce l-a deranjat Serghei Șoigu. După acea ceartă, situația s-a înrăutățit în cadrul companiei, mai ales în cazul aprovizionărilor.

„Acest conflict a provocat pierderile suferite de Wagner lângă Khasham, în zona zăcămintelor de gaze, în 2018. Atunci luptătorii PMC au trecut râul și au început să ocupe câmpurile petroliere. NATO a sunat la Ministerul Apărării și a întrebat: <<Sunt ai tăi acolo?>>, iar Ministerul Apărării a răspuns: <<Nu, nu ai noștri>>. Și au deschis focul asupra luptătorilor”, explică Zlodeev pentru gulagu.net.

Zlodeev și-a dat demisia din Wagner și a refuzat să participe la războiul împotriva Ucrainei. În opinia sa, acest război nu face bine Rusiei. Zlodeev a părăsit între timp Rusia și a solicitat azil politic în Franța.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”