Mexicul, "bineînțeles, nu va plăti zidul" (președintele Nieto)

Mexicul, "bineînțeles, nu va plăti zidul" de la graniță pe care viitorul președinte american Donald Trump vrea să îl construiască, a afirmat miercuri președintele Enrique Pena Nieto, dând asigurări că dorește să acționeze pentru o "bună relație" cu Statele Unite, relatează AFP.

"Este evident că avem câteva divergențe cu viitorul guvern al Statelor Unite, cum ar fi pe tema zidului pe care, bineînțeles, Mexicul nu îl va plăti", a declarat Enrique Pena Nieto.

Cu câteva ore mai devreme, Donald Trump a dat din nou asigurări că cetățenii americani vor finanța bugetul pentru construcția acestui zid, iar Mexicul va plăti ulterior despăgubiri.

"Într-un fel sau altul, și există mai multe modalități, Mexicul ne va despăgubi (...), prin intermediul unei taxe sau plăți, dar este mai puțin probabil să fie o plată", a afirmat președintele american ales în prima sa conferință de presă înainte de instalarea la Casa Albă, la 20 ianuarie.

Președintele Mexicului, care s-a exprimat în fața ambasadorilor mexicani reuniți la Palatul Național, a subliniat că nu va accepta o decizie "care va fi împotriva țării noastre și a demnității noastre în calitate de mexicani".

"Ceea ce vă pot asigura este că acționăm pentru a avea o bună relație cu Statele Unite și președintele lor", a adăugat el.

În legătură cu acordul de comerț liber NAFTA, pe care Donald Trump s-a angajat să îl renegocieze, chiar să îl abroge, Enrique Pena Nieto a afirmat că țara sa va căuta un acord care să ofere garanții investițiilor.

El a reînnoit cererea adresată guvernului american de a opri traficul ilegal de arme provenind din Statele Unite, precum și fluxul de bani de origine criminală care alimentează cartelurile din Mexic.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Dumitru Buzatu, în CEX-ul PSD: „Coronavirusul nu există” / Către liderii social-democrați: „Oricum, sunteți toți…

2 VIDEO Această formă de viață se numește Codruța Cerva, vedetă la Cocina TV și lider al trepanaților din Piață

3 Senatorul PSD Robert Cazanciuc: Primul furt nu se pune. Hoțul care aduce banii înapoi sa fie iertat

4 Medic chirurg din Cluj, director de spital: Deschideți toate serviciile medicale și testați toți pacienții, e …

5 Olguța Vasilescu, delir dement: „Covidul nu există. Este o manevră a lui Iohannis pentru a nu mai ține alegeri…