MFP vrea să creeze un sistem de motivare a acţionarilor pentru a-şi capitaliza companiile

MFP vrea să creeze un sistem de motivare a acţionarilor pentru a-şi capitaliza companiile

Ministerul Finanţelor Publice vrea să creeze un sistem de motivare a acţionarilor pentru a-şi capitaliza companiile, măsura urmând să fie prezentată în următoarea şedinţă de guvern, a declarat, miercuri, ministrul de resort, Florin Cîţu, într-o conferinţă de specialitate.

"Toate măsurile pe care le-am luat - şi acelea de a lăsa bani companiilor pe termen scurt, de a plăti facturile mai rapid - toate au avut în minte această parte a doua, de revenire. În acelaşi timp, avem un plan şi pe termen lung şi, în planul de relansare, am ascultat o problemă pe care o are România de foarte mult timp şi o problemă de care se loveşte sistemul bancar şi de care ne-am lovit la 'IMM Invest'. Bine, este un cuvânt ciudat: bancabilitatea companiilor din România. Toată lumea vorbeşte, avem 26% din PIB creditare. Pe de o parte există acea idee că băncile nu vor să dea credit, pe de altă parte băncile spun: clienţii nu sunt bancabili, adică nu au toţi indicatorii corecţi, au capital negativ. Şi, în acest program de relansare, veţi vedea - şi o să fie în următoarea şedinţă de Guvern - un act normativ prin care creăm un sistem de motivare a acţionarilor de a-şi capitaliza companiile. Este un program pe următorii cinci ani, prin care venim noi să îi stimulăm să îşi capitalizeze companiile. Bineînţeles că ar fi trebuit să fie interesul propriu al acelor acţionari să facă acest lucru, dar este o problemă de sistem şi atunci o preluăm noi şi creăm acest sistem de motivare/bonificare a acţionarilor să îşi capitalizeze propriile firme pentru că, dacă şi le capitalizează, bineînţeles că pot avea acces la finanţare şi se reduce presiunea, pentru că aici, trebuie să recunosc, mă interesează să reduc presiunea asupra bugetului în viitor, să nu mai vină companii care sunt bancabile, să nu mai vină să se uite către buget pentru surse de finanţare, să se uite către sistemul privat. Aşa, va fi o economie funcţională în viitor", a spus Cîţu, la videoconferinţa Profit Financial Forum "Finanţăm repornirea economiei".

El a menţionat că detaliile acestui sistem vor fi prezentate în următoarele zile.

"Facem acest efort pe termen scurt de a crea această motivaţie, companiile să-şi creeze acest capital pozitiv - veţi vedea detaliile în zilele următoare şi bineînţeles că după aceea toată lumea câştigă în viitor. Aceasta este problema pe care trebuie să o rezolvăm acum pentru că, altfel, vom avea aceeaşi discuţie peste câţiva ani - există resurse din sistemul financiar bancar, există garanţii de stat, dar până la urmă există şi risc. Dacă acţionarul nu vrea să-şi facă compania să arate bine, e greu ca cineva să vrea să îi dea bani, doar aşa pe 'ochi frumoşi'", a susţinut Cîţu.

Ministrul Finanţelor a precizat că motivaţia este una "pozitivă", o "motivaţie fiscală", menţionând totodată că este un plan pe o perioadă de cinci ani.

"Este o motivaţie pozitivă, o motivaţie fiscală. Sunt nişte condiţii care trebuie să fie îndeplinite în ceea ce priveşte capitalizarea şi sunt condiţii care trebuie îndeplinite de la an la an. Este un plan pe cinci ani. Este o chestie pe care o urmărim. (...). Este ceva la ce am lucrat în ultima perioadă şi se referă exact la partea asta de revenire", a adăugat acesta.

Şeful de la Finanţe a mai spus că această criză oferă oportunitatea României să devină mai competitivă.

"Dacă vrem să avem o economie competitivă, asta este oportunitatea acestei perioade, e şansa României să devină competitivă în Uniunea Europeană. Digitalizarea o facem acum de nevoie, dar o facem. Toţi cei care se opuneau digitalizării aparatului public, din interiorul aparatului public, au fost readuşi la linişte pentru că societatea şi-a dat seama că are nevoie. (...) Această criză oferă oportunitatea pentru noi imensă, ca societate, să devenim mai competitivi. Scopul trebuie să fie să facem acel salt, să nu mai fim la coada Europei, să ne batem cu Bulgaria, să începem să ne batem cu ţări de la mijlocul Europei. Şi acum avem această şansă. Eu zic că este o oportunitate imensă pentru România'', a arătat el. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”